Drempel lager voor preventief fouilleren

Een vechtpartij of zelfs de dreiging van een conflict tussen groepen? In dat soort gevallen kunnen burgemeesters meteen een fouilleeroperatie beginnen.

Dat blijkt uit een wetsvoorstel van het kabinet aan de Raad van

State, het hoogste adviesorgaan van het land. Als de wet uiteindelijk door de

kamer komt, hoeft de gemeenteraad niet te worden ingelicht over de operatie. Naderhand

moet het besluit van de burgemeester wel schriftelijk worden bevestigd. De

fouilleeractie mag ook niet langer dan twaalf uur duren.

Momenteel moet de raad op voorhand worden ingelicht. De raad geeft de

burgemeester dan ook de bevoegdheid om de gebieden aan te wijzen waar

gefouilleerd mag worden
. Agenten krijgen ook meer bevoegdheden om jassen en

tassen te doorzoeken. Niet alleen in geval van nood, maar ook naar eigen inschatting mogen burgers gefouilleerd worden.

1 reactie

1. Robert Noorlander op

De landen waar alle agenten altijd iedereen die ze willen kunnen fouillerenen hun spullen bekijken, die stonden tot nu toe vrij laag op de Amnesty-ranglijst. Daar komt nederland bij??? Hoop ’t niet.
    Maar dat wordt wel lachen voor de agenten: Als je ziet dat iemand net een sexwinkel verlaat, lekker zijn/haar tas uitpakken op straat. Lachuuh!