Nieuwsbrief Ontvang gratis de Gemeente.nu nieuwsbrief schrijf je in

'19 Ambtenaren per 1000 burgers is te veel'

3 1065 Bestuurszaken

De kosten van ambtenaren in Amsterdam zijn veel groter dan in andere grote steden. Grote gemeenten hebben gemiddeld elf ambtenaren per duizend inwoners. In de hoofdstad zijn dat er negentien per duizend Amsterdammers.

De gemeente Rotterdam wil bijna 200 miljoen euro structureel bezuinigen op de eigen organisatie. Hierdoor verdwijnen vanaf 2015 onder meer 2.450 voltijdbanen in plaats van de 1.000 die al eerder was aangegeven

Dat blijkt uit een rapport van adviesbureau Berenschot, meldt Het Parool vrijdag.

Lasten
Dat lasten voor het hoge aantal ambtenaren in de stad zijn per inwoner 7.900 euro. Ter vergelijking: de gemeente Rotterdam is ruim 6.400 euro kwijt per inwoner en Den Haag en Utrecht ongeveer 4.400 euro.

Vooral de afdelingen verkeer en vervoer, algemeen bestuur en volksgezondheid en milieu zijn wel erg goed bezet. Bij verschillende gemeentelijke diensten zijn inmiddels reorganisaties doorgevoerd. Die zijn niet meegenomen in het onderzoek.

Akkoord
Wethouder Eric van der Burg (VVD, Zorg) zegt naar aanleiding van het onderzoek: 'Er moet fors extra bezuinigd worden en dit rapport speelt daarbij een belangrijke rol.' Aantallen noemt hij nog niet. Deze volgen later deze maand.

door Joost Valkhoff laatste update:7 mei 2012