Trend: Gemeenten gaan papierloos werken

Steeds meer gemeenten werken geheel of gedeeltelijk papierloos. Uit een peiling onder de VNG-leden blijkt dat 40 procent van de deelnemers al met minder of zonder papieren werkt.

Buiten deze groep wil 78% van de bestuurders, raadsleden en ambtenaren dat de gemeente overstapt op papierloos werken.

Aan de peiling van de VNG deden in totaal 479 raadsleden, wethouders,

burgemeesters, griffiers, gemeentesecretarissen en gemeenteambtenaren

mee uit grote en kleine gemeenten. Van de respondenten werkt 39% in zijn

gemeente gedeeltelijk en 5% zelfs geheel papierloos.

Van de

‘papierlozen’ is 66% minder gaan printen. Een kwart print nog evenveel

terwijl voor 8% geldt dat ze meer papier verslinden.

Mogelijkheden

De belangrijkste redenen voor de overstap

naar papierloos werken zijn nieuwe digitale mogelijkheden (69%),

milieu- en kostenoverwegingen (respectievelijk 62 en 66%). De meeste

gemeenten ondersteunen papierloos werken vooral met tablets voor

gemeenteraadsleden, bestuurders en ambtenaren. Een minderheid

ondersteunt dit niet en laat de mensen zelf middelen aanschaffen.

Op de vraag of papierloos werken bevalt,

antwoordt een krappe meerderheid van 51% ‘prima’. 44% vindt het matig

en 5% zegt dat papierloos werken slecht bevalt. Van de respondenten zijn

burgemeesters en gemeentesecretarissen het meest tevreden.

3 reacties

1. Digitaal werken heeft de toekomst. Maar papierloos werken, daar gaat de burger niets van geloven. Schaf de blauwe enveloppe eerste maar af om de 18 Miljard aan Griekenland te stoppen.

2. Ben heel benieuwd welke gemeente al 100% papierloos werkt. Afhankelijk van de definitie (intern volledig papierloos) denk ik niet dat dit al 5% is van de gemeenten in Nederland.
    Dus graag een lijstje bij dit artikel.

3. Peter Joosten op

Een gemeente die 100% papierloos werkt is volgens mij nog toekomstmuziek. Je werkt immers met verschillende ‘bedrijfjes’ onder een concern. Dus zowel de communicatie naar burgers, raadsleden, bedrijven, externe partijen, andere bestuurslagen als wel de interne overlegstructuren dan papierloos.

Zelf ben ik betrokken bij deze trajecten op griffies en gemeenteraden (zie o.a. discussies op Linkedingroepen). Mijn ervaring is dat het papierloos werken van dit ene onderdeel al behoorlijk wat gevolgen heeft, laat staan voor de hele gemeentelijke organisatie!

Al met al denk ik dat de trend niet te stuiten is. Over 10 jaar is papier net zo ouderwets als cassettebandjes tegenwoordig.