Centraal stemmen tellen in 76 gemeenten

Bij de verkiezingen op 20 maart gaan 76 van de 355 gemeenten experimenteren met een centrale opzet van het tellen van de stemmen. Op de avond zelf worden de stemmen op partijniveau geteld, de dag erna de stemmen op afzonderlijke kandidaten.

Dat heeft minister Ollongren van Binnenlandse Zaken besloten. De experimenten vinden plaats tijdens de gecombineerde Provinciale Staten- en waterschapsverkiezingen. De raden van de 76 gemeenten hebben ingestemd met deelname aan het experiment.

Voorlopige uitslag

In de experimenteergemeenten worden na het sluiten van de stembussen om 21 uur de stembiljetten voor beide verkiezingen alleen op partijniveau geteld. Op basis daarvan kan voor elke gemeente een voorlopige uitslag worden bepaald. De stemmen op de afzonderlijke kandidaten worden de volgende dag op een centrale locatie geteld, door ‘uitgeruste’ tellers. Zij werken onder verantwoordelijkheid van een gemeentelijk stembureau. Bij eerdere verkiezingen is hier al succesvol mee geëxperimenteerd.

Wetswijziging

De experimenten vinden plaats op grond van de Tijdelijke experimentenwet stembiljetten en centrale stemopneming uit 2013. Ollongren werkt aan een wetswijziging die centraal tellen in de Kieswet regelt.

Laura Wennekes

Het laatste nieuws van Gemeente.nu in je mailbox?

Meld je aan voor de algemene nieuwsbrief of een van de themanieuwsbrieven van Gemeente.nu.