Einde aan Operatie Basisregistratie Personen

Demissionair minister Ronald Plasterk stopt met Operatie Basisregistratie Personen (BRP). Hij volgt hiermee het recente advies van Bureau ICT Toetsing (BIT).

De minister trekt de stekker uit de modernisering van de Gemeentelijke Basisadministratie (GBA) dat te duur blijkt en zich ook nauwelijks aan afgegeven planningen weet te houden. Plasterk liet dat woensdagavond weten in het algemeen overleg van de Tweede Kamercommissie BZK.

Hij sprak van een periode van bezinning die hij nu wil inlassen, bedoelt om het project op ‘ordentelijk wijze’ te stoppen. Dat betekent dat er vooral veel gepraat zal worden met betrokken gemeenten maar zeker ook met de externe adviesbureau’s (KPMG, PBLQ, Gartner, Capgemini). Hun rol lijkt na het vernietigende rapport van BIT discutabel. Daarin werd geconcludeerd dat het vernieuwingsprogramma een vertraging van 33 maanden oploopt en er nog eens 33 miljoen euro nodig kan zijn om het BRP-systeem af te maken. Zekerheid of alles dan ook werkt, is er overigens ook niet. De adviesburo’s hadden dit de afgelopen jaren veel rooskleuriger afgeschilderd.

Bureau ICT adviseerde Plasterk de stekker uit de BRP te trekken, en daar geeft de minister nu ook gehoor aan.

VNG
De VNG heeft op het besluit van de minister nog niet gereageerd. Op het rapport van BIT wel, hoewel niet inhoudelijk. Toen waarschuwde de vereniging voor desinvestering die kan op lopen tot 100 miljoen. De VNG stelde dat e modernisering van de persoonsregistratie een basisvereiste is ‘voor moderne digitale dienstverlening door gemeenten en de overheid als geheel, net zoals het Kadaster. De omslag van een model gebaseerd op statische persoonslijsten naar een flexibele doorzoekbare database is daarbij essentieel.’

Redactie Gemeente.nu

1 reactie

1. Karin de Vroedt op

Van (heel veel) uitstel komt toch afstel. Jammer dat hier eerst heel veel adviesbureaus aan te pas moesten komen om deze conclusie te trekken. Het plan BRP was prima wat mij betreft, de uitvoering helaas…

Het laatste nieuws van Gemeente.nu in je mailbox?

Meld je aan voor de algemene nieuwsbrief of een van de themanieuwsbrieven van Gemeente.nu.