Kartel van gemeenten komt met de schrik vrij

‘Enkele gemeenten’ hebben verboden afspraken gemaakt over de verkoop van gronden op bedrijventerreinen. Ze handelden in strijd met de Mededingingswet maar krijgen geen sancties opgelegd omdat de overtredingen ‘lang geleden’ plaatsvonden.

Dat heeft de Autoriteit Consument en Markt (ACM) maandag bekendgemaakt. De marktwaakhond waarschuwt andere gemeenten niet dezelfde fout te begaan. Na ‘signalen’ is onderzoek ingesteld, waaruit verschillende overtredingen naar voren kwamen. Zo spraken de gemeenten af geen onderhandelingen te voeren met geïnteresseerde ondernemingen en geen korting te geven.

Prijsafspraken

De overheden, die niet bij naam worden genoemd, wisselden daarbij informatie uit over bedrijven die geïnteresseerd waren in de aankoop van grond. Ten slotte overlegden ze over ‘een gezamenlijke berekeningsmethodiek’ oftewel prijsafspraken voor de betreffende gronden.

Deze praktijken kunnen niet door de beugel, aldus de ACM. Ter verklaring stelt de autoriteit dat de verkoop van gronden een ‘markt’ is waarop ook makelaars en projectontwikkelaars actief zijn. ‘Daarom moeten ook gemeenten zich houden aan de Mededingingswet.’

Wet markt en overheid

Hoewel dat in theorie zo is, kost het de toezichthouder in de praktijk grote moeite om gemeenten aan de concurrentieregels te binden. Dat heeft te maken met een ontsnappingsmogelijkheid in de Wet markt en overheid. Recente jurisprudentie lijkt de gemeentelijke vrijheid op dit gebied wel serieus te beperken.

Of de overtredingen niet alleen oud maar ook verjaard zijn, vermeldt de ACM niet. ‘Deze gemeenten blijken zich nu aan de wet te houden en geen prijs- en marktverdelingsafspraken met andere gemeenten meer te hebben. Daarom heeft de ACM het onderzoek niet voortgezet.’

Gratis Whitepaper | Wet markt en overheid

Wat betekent het wijzigingsvoorstel dat in voorbereiding is voor het algemeenbelangbesluit? Wat zijn de directe gevolgen voor de overheid bij inwerkingtreding? Lees verder

Richard Sandee

Richard Sandee is coördinator van Gemeente.nu. Hij heeft ruim vijftien jaar ervaring als journalist op het gebied van openbaar bestuur. r.sandee@sdu.nl

Het laatste nieuws van Gemeente.nu in je mailbox?

Meld je aan voor de algemene nieuwsbrief of een van de themanieuwsbrieven van Gemeente.nu.