Definitieve keuze voor anoniem solliciteren bij gemeente

Gemeente Den Haag heeft ervoor gekozen om anoniem solliciteren definitief in te voeren.

Dit heeft de gemeente begin november besloten, aangezien de proef hiermee goed is bevallen, zo meldt Nieuwsuur.

Ouderen

De proef vond in de eerste helft van dit jaar plaats. Daarbij werd van sollicitanten bij gemeente Den Haag allereerst de geboorteplaats en het geboorteland onleesbaar gemaakt op de sollicitatiebrief en het cv. Pas daarna ging de informatie naar de sollicitatiecommissie. Dit om te voorkomen dat sollicitanten bij de eerste selectie werden beoordeeld op afkomst, in plaats van op werkervaring en opleidingsniveau.

Den Haag breidt het anoniem solliciteren nu ook verder uit; ze gaat straks tevens de leeftijd weghalen, om discriminatie van ouderen te voorkomen.

Toename

Uit onderzoek blijkt dat meer allochtonen hebben gesolliciteerd. In de eerste helft van 2016 was bijna een derde van alle sollicitanten ,,bicultureel”. In dezelfde periode vorig jaar was dat bijna een kwart. “Met name voor mensen met een Marokkaanse en Antilliaanse achtergrond lijkt een barrière te worden weggenomen dankzij anoniem solliciteren”, meldt het onderzoek naar de proef.

Ook heeft de gemeente meer allochtonen in dienst genomen. In 2015 was een op de negen nieuwe medewerkers allochtoon, dit jaar gaat het om een op de drie. De onderzoekers weten niet zeker of dat volledig te danken is aan anoniem solliciteren. Het vervolg van een sollicitatie, een gesprek bijvoorbeeld, is namelijk niet meer anoniem. Maar anoniem solliciteren heeft vermoedelijk wel ,,een positieve invloed”, aldus het rapport.

Betty van Wijngaarden

Freelance redacteur voor Gemeente.nu en zelfstandig coach voor professionals (werknemers en zzp'ers). Tevens auteur en trainer. Als "communicatiediva" pur sang heeft ze de beschikking over veel woorden en schrijft ze graag over loopbaangerelateerde onderwerpen. In coaching kan ze goed luisteren, aanmoedigen en aanzetten tot actie of een koerswijziging. Het liefst met de nodige dosis humor. (www.vanwijngaardencoaching.nl)

Reageren is niet mogelijk.

Het laatste nieuws van Gemeente.nu in je mailbox?

Meld je aan voor de algemene nieuwsbrief of een van de themanieuwsbrieven van Gemeente.nu.