Mag cameragebruik als bewijs voor ontslag?

De fractie van GroenLinks in Rotterdam heeft het college vragen gesteld over 23 ontslagen ambtenaren, voor schendingen van de integriteit. Vijf van hen werden ontslagen door bewijs van camerabeelden.

De ontslagen ambtenaren werden ontslagen voor misdragingen

en ongeoorloofde afwezigheid, blijkt uit het jaarverslag Integriteit van de

gemeente. Een verborgen camera registreerde deze schendingen van de

integriteit.

GroenLinks vraagt zich af in hoeverre het gebruik van de

camera’s wettelijk is toegestaan en verwijst daarbij naar een zaak in

Spijkenisse, waarin de gemeente werd veroordeeld tot een boete van 24.000 euro.

Dit voor het filmen van ambtenaren om bewijs te vinden tijdens een

fraudeonderzoek.

2 reacties

1. Daar is niks tegen te doen, de werkgevers draaien op deze manier de arbeidsparticipatie de nek om. Om zo van de dure werknemers aftekomen en goedkopere uitkeringsgerechtigden weer binnen te halen.

2. Ik hoop dat dit gebruik van camera’s toegestaan is. Deze worden namelijk niet neergehangen met de gedachte ‘kom laten wij eens zien of iedereen zich wel aan de regels houdt’ , maar er bestaan redelijke vermoedens. Om het bewijs ‘rond’ te krijgen is inzet van een dergelijk middel doeltreffend.

@ Jans: de stelling dat de ‘werkgevers op deze manier de arbeidsparticipatie de nek omdraaien’, ontgaat mij. Als ‘dure werknemers’ zich houden aan de regels, kunnen zij niet ontslagen worden om plaats te maken voor ‘goedkopere uitkerings-gerechtigden’.