Verver klaagt BING aan na vernietigend rapport

Ex-burgemeester van Schiedam Wilma Verver begint een procedure tegen het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING).

Verver wordt in een BING-rapport beticht van vriendjespolitiek en machtsmisbruik. Volgens Verver heeft het bureau 'broddelwerk' geleverd.Verver is ontevreden over het onderzoek naar haar integriteit door BING.

Dat zegt Verver maandag in een interview met het AD. Uit het onderzoek bleek in augustus dat Verver ernstig tekort is geschoten in haar integriteit. Verver zou zich onder meer schuldig hebben gemaakt aan belangenverstrengeling.

Declaraties
De ex-burgemeester begint de procedure mede op advies van oud-minister en -burgemeester Bram Peper (PvdA). Hij procedeerde tien jaar geleden succesvol tegen BING nadat het bureau hem betichtte van gesjoemel met declaraties.

Verver komt met een tegenonderzoek van 'topdeskundigen' die fouten in het BING-rapport aantonen. 'Het is nogal makkelijk prijs schieten als iedereen die het niet met mij eens was, zijn verhaal kwijt kan,' zegt de voormalige burgemeester.

Volgens Verver trekt het accountantskantoor conclusies op basis van analyses die niet kunnen worden gemaakt. 'Ik wil niet tegen BING schoppen, maar ik was hier al bang voor. Ik wilde de tijd krijgen om alles vooraf te lezen, zodat ik de onjuistheden er uit kon halen.'

Stukken
Verver zegt dat ze het bureau over verschillende onderdelen van het rapport 'niet eens' heeft gesproken. 'En van de meeste zaken wist ik niet dat die onderwerp van het onderzoek waren. Als ik dat had geweten, had ik meer stukken kunnen overhandigen.'

De VVD-burgemeester stapte in juni op. Ze had haar taken eerder, nadat het integriteitsonderzoek was ingesteld, al neergelegd. Eind augustus zei Verver dat zij en haar gezin overwegen te emigreren, omdat zij de 'aanhoudende beschuldigingen en negatieve publiciteit' niet langer konden verdragen.

1 reactie