Participedia: Utrechtse ambtenaren delen kennis

De gemeente wil met Participedia de kennis en ervaringen bij participatietrajecten delen, zodat anderen er ook wat aan hebben.

Deze site participedia.nl is in principe bedoeld voor ambtenaren van de Gemeente Utrecht, maar ook voor de rest van de wereld zichtbaar. Doel: kennis delen, ervaringen uitwisselen en van elkaar leren.

Op de site staan inmiddels al 40 Utrechtse projecten. In een paar klikken heb je een korte projectomschrijving, de kerngegevens en een bijbehorende documenten ter inzage. Overzichtelijk en handig als je zelf met een vergelijkbaar project aan de slag gaat.

Uiteraard gebeurt dit ook in Utrecht niet out of the blue. Daar zijn standaarden en afspraken voor. Maar fijn voor de Utrechtse ambtenaar is dat dit niet dikken handboeken en stapels documenten zijn. Op de site staat in een paar pagina's welke afspraken er in Utrecht gelden.

Participatiestandaard

Ook hier geen strak protocol maar een eenvoudig stappenplan. De stappen die in Utrecht moeten worden doorlopen zijn:

1. Maak een krachtenveldanalyse.
  2. Bepaal het niveau van participatie (informeren, raadplegen, adviseren en co-produceren).
  3. Bepaal de actoren met bijbehorende boodschap
  4. Maak een kalender (planning).
  5. Bepaal welke participatiemiddelen en methoden je gaat inzetten.

Wizard

Ook handig voor ambtenaren buiten de gemeente Utrecht is de participatie wizard. Het beantwoorden van vijf eenvoudige vragen leidt tot een eerste indicatie van het gewenste niveau van participatie. Een advies dat richtinggevend is. Bovendien helpt bet bij de onderbouwing van de keuzes. De basis is voor iedereen inzichtelijk.

Middelen

Ook de middelen die in Utrecht gebruikt worden zijn in een overzicht gevat. Tot nu toe zijn er 21 manieren gebruikt om participatie tot stand te brengen, uiteraard zal in de meeste projecten een gezonde mix van middelen zijn gehanteerd. De middelen lopen uiteen van interviews en adviesraden tot digitale panels en twitter.

De site is een levend document, leden kunnen nieuwe projecten, ervaringen en middelen aanmelden en bestaande van commentaar voorzien. Reacties en forumbijdrages zijn er zo vlak na live-gang nog nauwelijks, maar die kunnen niet uitblijven.

Kopie

Ambtenaren uit al die andere grote en kleine gemeente en regionale samenwerkingen doe er je voordeel mee. En misschien is dan snel een logische stap om dit initiatief geschikt te maken voor de eigen omgeving en dan over te nemen. Kwestie van even in et colofon kijken en contact opnemen.

Volg Gemeente.nu op Twitter.