Gemeenten cruciaal voor betere bouwlogistiek

Door slimmere bouwlogistiek kan de overlast van projecten voor milieu en omwonenden fors afnemen. Gemeenten spelen daarin een sleutelrol. Dat blijkt uit onderzoek van de Hogeschool van Amsterdam.

Het begrip ‘bouwlogistiek’ slaat op de aan- en afvoer van materiaal, apparatuur en personeel van en naar de bouwplaats, plus de inzet hiervan ter plekke. De bouw is daarbij verantwoordelijk voor naar schatting 15 tot 20 procent van de vrachtwagens en 30 tot 40 procent van de bestelwagens in steden, zo staat in het rapport (pdf).

Onnodige transporten

Grote bouwprojecten waarbij veel partijen betrokken zijn, lopen organisatorisch vaak allesbehalve optimaal. Een greep uit de problemen: verkeershinder omdat vrachtwagens vaak niet direct na aankomst kunnen worden geladen of gelost, veel onnodige transporten vanwege een slechte coördinatie, en materiaalverlies met extra kosten en zelfs gevaar voor personeel tot gevolg.

Grondzaken wil hoogste prijs

Dit komt niet alleen doordat bedrijven er een rommeltje van maken, de gemeente kan als opdrachtgever of vergunningverlener een hoop doen om problemen te voorkomen. Het animo daarvoor is niet altijd even groot. ‘De afdeling grondzaken van de gemeente wil bijvoorbeeld de hoogste prijs voor de grond en stelt daarom weinig eisen aan de bouwlogistiek.’

Stukken productiever

Toch lijkt er sprake te zijn van een kentering. ‘Aannemers en projectontwikkelaars/klanten geven in toenemende mate blijk van belangstelling voor bouwlogistiek, nu onderzoek aantoont dat verbetering ervan de productiviteit van een bouwproject met zo’n 30 procent kan vergroten.’

Gemeenten en bedrijven zullen daarvoor de handen ineen moeten slaan. ‘Duurzame bouwlogistiek dient op de agenda van grote bouwprojecten te staan én onderdeel te zijn van de planning van de stad van de toekomst,’ concluderen de onderzoekers.

Richard Sandee

Richard Sandee is coördinator van Gemeente.nu. Hij heeft vijftien jaar ervaring als journalist bij uitgaven over politiek en bestuur binnen de verschillende overheidslagen. Vooral op het gebied van financiën en economie. Vragen, opmerkingen of tips? Mail r.sandee@sdu.nl

Het laatste nieuws van Gemeente.nu in je mailbox?

Meld je aan voor de algemene nieuwsbrief of een van de themanieuwsbrieven van Gemeente.nu.