Vaker langetermijnvisie nodig bij bouwprojecten in een regio

Gemeenten kiezen bij de sturing op de woningmarkt vaker voor het snelle geld bij bouwprojecten. Terwijl een langetermijnvisie de voorkeur geniet. Daarom pleit Harry Bruijniks, de nieuwe voorzitter van brancheorganisatie VBO Makelaar, voor meer provinciale sturing op de woningmarkt.

“Door decentralisaties is de sturing op de woningmarkt vooral bij de gemeenten komen te liggen”, zegt Bruijniks in een gesprek met BNR. En die kiezen vaker voor commerciële bouw omdat je daar snel geld mee verdient. “Terwijl je veel meer moet kijken naar wat het gebied nodig heeft. Daarom pleit ik ervoor om op provinciaal niveau veel meer sturing op de woningmarkt te creëren”, zegt de voorzitter.

Commercieel
De wethouder en het gemeentebestuur sturen volgens hem vaak op kortetermijnresultaat. Commercieel vastgoed zoals winkelvastgoed en kantoorvastgoed zijn interessant voor hen, omdat de verkoop op korte termijn veel geld oplevert. Bruijniks wijst erop dat dit niet in het belang van de vraag in een gebied is.

Momenteel wordt er vooral nog aanbodgericht gebouwd, zegt de nieuwe voorzitter. “De consument is zo snel aan het veranderen en heeft zoveel toegang tot informatie, dat als je daar alleen maar aanbodgestuurd op blijft werken, je nog weleens naast je succes uit het verleden komt te zitten.”

(Bron: Nu.nl)

Redactie Gemeente.nu

Reageren is niet mogelijk.

Het laatste nieuws van Gemeente.nu in je mailbox?

Meld je aan voor de algemene nieuwsbrief of een van de themanieuwsbrieven van Gemeente.nu.