Coalitie Rijswijk klapt over klimaatplannen

De VVD-fractie in de gemeenteraad van Rijswijk is uit onvrede met het voorgestelde lokale klimaatbeleid uit de coalitie gestapt. Volgens de liberalen wilden de andere coalitiepartijen te voortvarend aan de slag met plaatselijke energiemaatregelen.

De VVD wil wachten ‘totdat de landelijke discussie over het Klimaatakkoord is beslecht’, aldus een verklaring maandag. De partij noemt de beslissing veelzeggend, omdat ze al sinds 1948 bestuurlijke verantwoordelijkheid draagt in Rijswijk. Het verzoek om ‘rust en bezinning rondom de besluitvorming’ over de Rijswijkse energieplannen zou niet zijn gehonoreerd.

Van het gas af

En dat ‘zonder enig steekhoudend argument’, aldus de VVD.  ‘Op een thema wat van een enorm groot belang is voor de Rijswijkse burger; de burger van nu en in de toekomst. Die burger heeft moeite met het goed in beeld krijgen van met name de financiële gevolgen van de in de energievisie voorgestelde maatregelen om te bereiken dat in 2040 Rijswijk geheel van het gas af zal zijn.’

GroenLinks: ‘voortvarend’

Door het besluit van de VVD is het college zijn meerderheid in de gemeenteraad van de Zuid-Hollandse gemeente kwijt. GroenLinks, D66 en Wij. Rijswijk zoeken naar een nieuwe coalitiepartner. Wethouder Jorke van der Pol (VVD) zal zijn ontslag aanbieden.

GroenLinks erkent in een reactie dat het college op basis van de lokale energievisie voortvarend aan de slag wil, ‘zodat Rijswijk plannen kan maken waarmee aangesloten wordt bij het landelijke klimaatakkoord’.

Het laatste nieuws van Gemeente.nu in je mailbox?

Meld je aan voor de algemene nieuwsbrief of een van de themanieuwsbrieven van Gemeente.nu.