Meeste gemeenten zien geen heil in zoutloket

Veel gemeenten zijn ontevreden over het zoutloket van Rijkswaterstaat en doen daarom deze winter niet mee.

Vooral de grote gemeenten zijn afgehaakt. Ze zijn bang dat ze bij een strenge winter te veel van de eigen zoutvoorraad moeten inleveren. Dat blijkt uit onderzoek van de NOS.

De gemeenten die hun zaken op orde hebben, willen hun zout niet meer inleveren voor wegbeheerders die het minder goed geregeld hebben.

Zo zegt Amstelveen er niet op te vertrouwen dat het zout in tijd van schaarste goed wordt verdeeld. De gemeente heeft 1500 ton zout ingeslagen, de hoeveelheid die vorig jaar nodig was. Amstelveen werkt wel samen met buurgemeenten.

Apeldoorn doet dit jaar niet mee uit onvrede over de gang van zaken vorig jaar. Toen was er schaarste, ondanks het loket, zegt de gemeente. Apeldoorn heeft voor de komende winter 35 procent meer strooizout ingeslagen.

Afgelopen winter is het zoutloket voor het eerst in werking gesteld. Toen hadden 300 van de ruim 400 gemeenten zich aangemeld.

Rijkswaterstaat hoopte dit jaar op hetzelfde aantal of meer. Gisteren sloot de aanmelding en 173 gemeenten hebben zich bij het zoutloket aangesloten