Tweede Kamer stemt voor schrappen actualiseringsplicht

Gemeenten worden voor een groot deel verlost van de plicht om bestemmingsplannen en beheersverordeningen elke tien jaar te actualiseren. De Tweede Kamer nam een wetsvoorstel hiervoor donderdag aan.

De actualiseringsplicht wordt geschrapt voor plannen die elektronisch raadpleegbaar zijn. Dit ter ondersteuning van de invoering van omgevingsplannen. Die bevatten meer informatie dan de bestemmingsplannen en zouden in veel opzichten juist actueler moeten zijn. In de Omgevingswet worden alle bestemmingsplannen, beheersverordeningen, inpassingsplannen en dergelijke samengevoegd tot één omgevingsplan. Dat moet digitaal te raadplegen zijn.

Tien jaar

Volgens toenmalig minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu is de totstandbrenging van de omgevingsplannen ‘een aanzienlijke opgave’. Gemeenten krijgen daar vanaf de invoering van de Omgevingswet, nu gepland in 2021, tien jaar de tijd voor. In een omgevingsplan moeten niet alleen de regels voor het gebruik van de ruimte worden vastgelegd. Het plan moet ook andere informatie bevatten die bijvoorbeeld in een verordening geregeld is. Denk aan regels over waar mensen wel of niet hun hond mogen uitlaten, maar ook over marktplaatsen, ligplaatsen voor schepen en meer.

Als een bestemmingsplan onder de huidige wet verjaard is, mogen gemeenten geen leges meer heffen voor vergunningaanvragen. Dit legesverbod moet ruim worden uitgelegd, bepaalde de rechtbank Oost-Brabant onlangs.

Richard Sandee

Richard Sandee is coördinator van Gemeente.nu. Hij heeft vijftien jaar ervaring als journalist bij uitgaven over politiek en bestuur binnen de verschillende overheidslagen. Vooral op het gebied van financiën en economie. Vragen, opmerkingen of tips? Mail r.sandee@sdu.nl

Reageren is niet mogelijk.