Roep om duidelijkheid over financiering Omgevingswet

‘Los op korte termijn de ontstane financiële problematiek rond de invoering van de Omgevingswet op.’ Dat willen de betrokken koepelorganisaties van het ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK) en Infrastructuur en Waterstaat (IenW).

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten, het Interprovinciaal Overleg en de Unie van Waterschappen hebben een brief gestuurd aan de ministers van BZK en IenW om aandacht te vragen voor de financiering vanuit het Rijk voor de invoering van de Omgevingswet.

De verantwoordelijkheid voor het dossier Omgevingswet is met ingang van het nieuwe kabinet verschoven van het toenmalige ministerie van Infrastructuur en Milieu naar het ministerie van BZK. Daardoor is een discussie ontstaan over de financiering van het rijksdeel van het bestuursakkoord. De koepels geven aan dat zij hier ‘hinder van ondervinden’ en dat het vertragend werkt op de invoering van de Omgevingswet, die al eerder is uitgesteld naar 2021.

De route naar de Omgevingswet in het VTH-domein

1 januari 2021 treedt de Omgevingswet in werking. De minister van BZK schreef eerder: ‘het hoeft niet af te zijn om er klaar voor te zijn’. De voorbereiding is dan ook gericht op het kunnen uitvoeren van de minimaal vereiste taken. Dit geldt ook voor het domein van vergunningen, toezicht en handhaving (VTH). Om aan te sluiten op het DSO zijn er stappen te nemen op gebied van processen, functies, samenwerkingen en (ICT-)systemen. Deze whitepaper inclusief checklist biedt je de handvatten voor een goede voorbereiding.

Lees de gratis whitepaper en ga aan de slag

Laura Wennekes

Het laatste nieuws van Gemeente.nu in je mailbox?

Meld je aan voor de algemene nieuwsbrief of een van de themanieuwsbrieven van Gemeente.nu.