Effecten van ondersteuning slachtoffers huiselijk geweld

Meten is weten. Daarom vindt de komende vier jaar in diverse gemeenten onderzoek plaats naar de effecten van het project ‘De Nieuwe Toekomst’. Dit project beoogt om vrouwelijke slachtoffers van huiselijk geweld te ondersteunen bij hun maatschappelijke- en arbeidsparticipatie.

Het project ‘De Nieuwe Toekomst’ bestaat al sinds 2012 en de eerste resultaten zien er veelbelovend uit. Dit ondanks het feit dat vrouwelijke slachtoffers van huiselijk geweld vaak een grote afstand tot de arbeidsmarkt hebben en gebukt gaan onder multiproblematiek.

Perspectief
Kennisinstituut Atria voert – dankzij financiering door ZonMw – tot en met eind 2021 een effectonderzoek uit naar het project. Hierbij worden 300 vrouwelijke slachtoffers van huiselijk geweld gevolgd in hun weg naar maatschappelijke- en arbeidsparticipatie. Van de deelnemers zijn er 150 afkomstig uit gemeenten die werken volgens project ‘De Nieuwe Toekomst’ en nog eens 150 (de controlegroep) uit gemeenten die het project niet uitvoeren. Het perspectief van de deelnemers staat in het onderzoek centraal.

Om de resultaten uit het effectonderzoek te verklaren, vindt er tegelijkertijd bij dezelfde gemeenten een procesevaluatie plaats.

Betty van Wijngaarden

Freelance redacteur voor Gemeente.nu en zelfstandig coach voor professionals (werknemers en zzp'ers). Tevens auteur en trainer. Als "communicatiediva" pur sang heeft ze de beschikking over veel woorden en schrijft ze graag over loopbaangerelateerde onderwerpen. In coaching kan ze goed luisteren, aanmoedigen en aanzetten tot actie of een koerswijziging. Het liefst met de nodige dosis humor. (www.vanwijngaardencoaching.nl)

Het laatste nieuws van Gemeente.nu in je mailbox?

Meld je aan voor de algemene nieuwsbrief of een van de themanieuwsbrieven van Gemeente.nu.