Jorritsma: Akkoord gaat over meer dan werkplaatsen

Een groep medewerkers van sociale werkplaatsen hebben gisteravond geprotesteerd bij een regiobijeenkomst van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). “Het bestuursakkoord gaat om zoveel meer dan de werkplaatsen”, liet voorzitter Annemarie Jorritsma weten.

De VNG kwam bijeen met leden om te spreken over het

bestuursakkoord
met het kabinet. Het pijnpunt: de sociale werkplaatsen. Die voorzieningen

moeten door gemeenten worden georganiseerd en dat met een lager budget.

Demonstreren

“Er komen bijna geen nieuw plaatsen bij en het is niet

duidelijk hoe die mensen dan aan een reguliere baan worden geholpen”, stelt

arbo-coördinator Rob Splint van vakbond Abvakabo FNV tegen RTV Noord-Holland. “Daarom

demonstreren wij tegen het bestuursakkoord, omdat het slecht is voor de sociale

werkplaatsen.”

Voorzitter Annemarie Jorritsma zegt dat de protesten gaan over

wetgeving en dat de VNG daar niet over gaat. “Ook het bestuursakkoord gaat daar

niet over. De bezwaren die gemeenten hebben gaan vooral over het onderdeel van

de sociale werkplaatsen, maar het akkoord gaat over zoveel meer dan. Sterker

nog: ook wij hebben zorgen over dit onderdeel en laten opnemen dat we mogelijk

opnieuw om de tafel moeten als het budget niet toereikend is. Maar als je niet

instemt, heb je niks. Dat is de afweging.”

Poll

Moeten gemeenten het bestuursakkoord torpederen? Dat was de vraag van de poll die vorige week vrijdag werd gesloten. Ruim 75 procent van de bezoekers van Gemeente.nu waren het eens met deze stelling. Ruim 300 lezers brachten hun stem uit.

Bijeenkomsten

Vanavond en morgenavond worden nog twee bijeenkomsten

over het akkoord georganiseerd. Dit in Zwolle en Den Bosch.

1 reactie

1. F. Bastiaanse op

Het lijkt een soort prisonners dilemma: als gemeente ‘ga je er niet over’: op rijksniveau worden beleid en wetten vastgesteld, maar je wordt wel geacht een en ander als ‘eerste overheid’ e.e.a. uit te voeren (al zie je de knelpunten levensgroot op je afkomen).
    Inzet is namelijk dat gemeenten ‘er wel over gaan’ (op een andere wijze dan tot nu toe geregeld was).

Als uitvoerder van het beleid wordt je dan toch gecommiteert? Gemeenten zullen in elk geval de klappen moeten opvangen….

Het is een onderdeel van het akkoord maar wel het gevoeligste… Voor een zorgvuldige overgang van taken zouden er wellicht meer zekerheden (of risicovoorzieningen) voor gemeenten getroffen mogen worden?
    Het lijkt op dit onderdeel primair een financieel steekspel dan een gezamenlijk een goede koers te zetten op dit zeer weerbarstige beleidsveld waar het om kwetsbare groepen gaat.