Nieuwe maatregelen voor minder drempels dienstverband bij arbeidshandicap

Twee nieuwe maatregelen moeten het makkelijker maken om mensen met een arbeidshandicap aan te nemen. Allereerst wordt de polis die het werkgeversrisico van loondoorbetaling bij ziekte afdekt, nu voor onbepaalde tijd geldig. En ten tweede heeft het UWV vandaag een online personeelsbank gelanceerd met al bijna 60 duizend werkzoekenden met een arbeidsbeperking.

Dat heeft staatssecretaris Klijnsma vandaag bekendgemaakt op de Dag van de Ondernemer.

No-risk

De Eerste Kamer ging deze week akkoord met het structureel maken van de no-riskpolis. Daardoor zijn werkgevers die iemand met een arbeidsbeperking aannemen er tot in lengte van jaren van verzekerd dat zij er financieel niet voor opdraaien als deze werknemer ziek wordt. Als werkgevers minder risico lopen is de kans groter dat zij een vast contract willen bieden.

Online personeelsbank

Het UWV lanceert vandaag de ‘kandidatenverkenner banenafspraak’, een online personeelsbank met al bijna 60 duizend werkzoekenden met een arbeidsbeperking. Werkgevers kunnen hierin doelgericht zoeken in geanonimiseerde profielen. Daarin staat informatie over opleiding, arbeidsverleden, werkwensen en over de begeleiding van mensen met een arbeidsbeperking, als die nodig is.

De maatregelen moeten bijdragen aan de ambitie om 100 duizend banen te verwezenlijken voor mensen met een arbeidshandicap waar werkgeversorganisaties in het sociaal akkoord voor hebben getekend. De overheid voegt daar 25 duizend banen aan toe.

Betty van Wijngaarden

Freelance redacteur voor Gemeente.nu en zelfstandig coach voor professionals (werknemers en zzp'ers). Tevens auteur en trainer. Als "communicatiediva" pur sang heeft ze de beschikking over veel woorden en schrijft ze graag over loopbaangerelateerde onderwerpen. In coaching kan ze goed luisteren, aanmoedigen en aanzetten tot actie of een koerswijziging. Het liefst met de nodige dosis humor. (www.vanwijngaardencoaching.nl)

Reageren is niet mogelijk.

Het laatste nieuws van Gemeente.nu in je mailbox?

Meld je aan voor de algemene nieuwsbrief of een van de themanieuwsbrieven van Gemeente.nu.