Wet tegenprestatie bijstand naar Kamer

Gemeenten worden verplicht om een tegenprestatie te vragen aan mensen in de bijstand, staat in het wetsvoorstel van staatssecretaris Jetta Klijnsma.

Het voorstel is naar de Tweede Kamer gestuurd. Van de verplichting zijn enkel mensen uitgezonderd die echt niet in staat zijn iets te doen.

Er zijn momenteel al veel gemeenten die een tegenprestatie vragen, maar ze doen dat niet allemaal en ze stellen ook verschillende voorwaarden. De bedoeling is daar meer lijn in brengen. Klijnsma benadrukt dat van mensen in de bijstand een maatschappelijk bijdrage mag worden verwacht. het zou ook hun kans op een baan vergroten. “Er mag best een stok achter de deur”, vindt de staatssecretaris.

Binnen of buiten
Klijnsma zegt verder dat mensen in de bijstand bij de gemeente een voorkeur mogen uitspreken voor een bepaald type werk, bijvoorbeeld koffie schenken in een verzorgingshuis of iemands tuin bijhouden. Ze mogen ook aangeven of ze het liefst buiten werken of binnen. Ze vindt het belangrijk dat de gemeenten rekening houden met de kwaliteiten van inwoners met een uitkering.

Het is de bedoeling dat de nieuwe regels 1 juli volgend jaar ingaan.

5 reacties

1. Laat de overheid eerst maar eens snel komen met die bijna 40 jaar geleden werkgelegenheid!!! Daarvoor moesten we bezuinigen (én om de staatsschuld te verMINderen). Helaas hebben alle kabinetten dat beloofde niet in de praktijk gebracht…waardoor er toename van werkloosheid en toename van staatsschuld is gekomen. Om nu de werklozen als paria én probleem te behandelen en die overheidsdwangbuis nog strakker te trekken…is daarom een zeer minne streek! Zeer a-sociaal waardoor nog meer mensen proefkonijn en speelbal van de overheid worden!

2. Ik vind het ook een schande, onfatsoenlijk en oneerlijk dat mensen die al jaren gewerkt hebben en ineens zonder werk kwamen/komen dezelfde behandeling en uitkering krijgen als mensen die nog nooit (1 jaar of meer) gewerkt hebben. Daarin zou al verschil in behandeling en beloning in moeten zitten…bijvoorbeeld voor elk gewerkt jaar 10 procent meer uitkering! Dat zet mensen die nog nooit gewerkt hebben wellicht aan om tóch maar te gaan werken…om later als men zonder werk komt ook meer uitkering te ontvangen. Maar in NL gaat men slecht met de ex-werkende mensen om als die zonder baan zijn !!!