Regels gegevensverwerking door boa’s gaan veranderen

Vanaf mei 2018 gelden nieuwe regels voor gegevensverwerking door buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s). Gegevensverwerkingssystemen van gemeenten moeten hierop worden ingericht.

Door de implementatie van de EU-richtlijn gegevensverwerking opsporing en vervolging worden de Wet politiegegevens en het Besluit politiegegevens (Wpg en Bpg) voor 6 mei aangepast. Daardoor valt gegevensverwerking door gemeentelijke boa’s onder de Wpg en het Bpg. De regels en het Besluit politiegegevens buitengewone opsporingsambtenaren zijn nog in de maak. Dus wat er precies verandert is nog niet duidelijk, maar de regels treden in mei 2018 wel in werking.

Wat nu al wel duidelijk is, is dat die regels alleen gaan gelden voor de verwerking van gegevens als opsporingsambtenaar. De gegevensverwerking in het kader van andere activiteiten die boa’s vaak ook uitvoeren, zoals toezichthouder en ogen en oren op straat, valt onder de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Die wordt op 25 mei van toepassing.

Systeem aanpassen

Gemeenten moeten ervoor zorgen dat er onderscheid kan worden gemaakt in de gegevensverwerkingssystemen voor boa’s. Ook moeten er logbestanden bijgehouden worden voor de controle van de rechtmatigheid van de gegevensverwerking in het kader van de opsporingstaak. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten adviseert gemeenten dan ook nu alvast te kijken of dit mogelijk is in het huidige systeem van gegevensverwerking, of dat dit moet worden aangepast. Volgens de VNG heeft de EU-richtlijn een grote overlap met de AVG.

• Speciaal voor u als BOA en/of teamleider vindt op maandag 4 juni de 12e Dag van de BOA plaats. In één dag bent u weer op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Laura Wennekes

1 reactie

1. Avatar
    Willem Huisintveld op

Wat gebeurd er met de groene b.o.a (jachtopzichter/ natuur beheerder) die in dienst zijn van particulier
    Zoals wild beheereenheid

Het laatste nieuws van Gemeente.nu in je mailbox?

Meld je aan voor de algemene nieuwsbrief of een van de themanieuwsbrieven van Gemeente.nu.