Certificatencrisis: pijn komt volgende week

Microsoft heeft in overleg met de overheid besloten om geplande automatische systeemaanpassingen een week uit te stellen. Dat geeft de gemeenten een week om zich voor te bereiden op de ernstige gevolgen.

Gepubliceerd op 6 september

Update vanaf 2de alinea donderdag 8 september 15:30

De vraag bij het Nationaal Crisiscentrum (NCC) is of gemeenten de gevolgen zullen gaan volgen, zelfs niet wanneer. Het is nu een kwestie van zo goed mogelijk voorbereiden. Tijd voor scenario's en actieplannen.

Daarom heeft de VNG, als deelnemer van het NCC nu ook besloten om niet stil te zitten, maar zo snel mogelijk de patch (een relatief klein stukje software dat gebruikt wordt om fouten op te lossen of updates uit te voeren aan de software) van Microsoft te gaan testen. Dit gaan ze samen doen met de betrouwbare leveranciers van certificaten en enkele gemeenten. Vrijdagochtend zullen naar alle waarschijnlijkheid de eerste resultaten bekend zijn.

Gemeenten worden er daarbij ook op gewezen goed te letten op 'derde partijen' waar ook gebruik gemaakt wordt van certificaten. Want ook als een gemeente zelf alles op orde heeft kan het zijn dat er problemen ontstaan doordat 'externe' koppelingen niet veilig zijn. Met nieuwe certificaten kan niet meteen zaken gedaan worden; die

moeten eerst een voor een aan de systemen van de partijen gekoppeld

worden waarmee informatie wordt uitgewisseld.

De vereniging heeft op haar website een lijst gepubliceerd met keten en koppelingen.

Testen

Het testen gebeurt op verzoek van de VNG meet een aantal gemeenten die meerdere certificaten via Diginotar gebruikten om zo alle mogelijke gevolgen voor de 300 betrokken gemeenten in kaart te brengen. Het testen zelf gebeurt door gemeenten, vier leveranciers en D!mpact en

GovUnited. Daarnaast is er ook nauw contact met Amsterdam die zelf ook

aan het testen is.

De verwachting is dat de gevolgen voor zowel front- als backoffice groot zullen zijn. Werkprocessen zullen na de patch namelijk ernstig verstoort raken.

Alle 300 gemeenten zullen uitvoerig geïnformeerd worden en kunnen blijvend voor vragen bij de VNG terecht (070 – 3738020 of informatiecentrum@vng.nl).

Gemeenten wordt wel zeer uitdrukkelijk aangeraden om de automatiche update van microsoft uit te zetten. En verder is het handig om het opgestelde stappenplan te volgen.

Kosten
Onduidelijk is op dit moment hoe hoog de rekening zal worden door deze certificatencrisis, ook is nu niet bekend wie er voor zal gaan opdraaien. De VNG zegt daar op dit moment niet mee bezig te zijn en zich vooral te richten op de rol om haar leden te helpen om de problemen het hoofd te bieden en uiteindelijk zo goed mogelijk op te lossen.