PVDA wil afwezige raadsleden korten

Raadsleden die nooit komen opdagen bij vergaderingen moeten geen geld meer krijgen.

De PvdA dient daarvoor een wetsvoorstel in, zegt Tweede Kamerlid Pierre Heijnen vrijdag in De Telegraaf. Uit een inventarisatie van de partij blijkt dat in elf gemeenten in totaal twaalf spookraadsleden van verschillende partijen zitten.

De afwezige raadsleden zijn in veel gevallen uit hun partij gezet, maar weigeren hun zetel op te geven. Ze gaan verder als losse fractie en ontvangen maandelijks 1000 tot 1500 euro zonder daar iets voor te hoeven doen.

De PvdA wil kunnen ingrijpen als raadsleden, maar ook vertegenwoordigers in deelraden en provinciale staten, een jaar lang meer dan de helft van de vergaderingen afwezig zijn.

Minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA) antwoordde eerder op vragen van Heijnen dat hij de zorgen deelt, maar dat ingrijpen te ingewikkeld is.