20 September wordt Haagse demonstratiedag

Zeven verschillende groeperingen zijn van plan op 20 september in Den Haag te gaan demonstreren. De betogingen zijn aangemeld bij de gemeente.

Dat bevestigde een woordvoerder na berichtgeving in De Telegraaf. Wie de organisatoren zijn, zegt Den Haag niet.

Pro Patria was de eerste die met 20 september op de proppen kwam. De groepering wilde op die dag een ‘mars voor de vrijheid’ houden, nadat een recente demonstratie in de Schilderswijk op ongeregeldheden was uitgelopen. Vanwege de onrust besloot de gemeente om de komende maanden geen demonstraties in de probleemwijk toe te staan.

Omdat betogingen in de Schilderswijk voorlopig niet zijn toegestaan is Pro Patria van plan  het aangekondigde protest tegen moslimextremisme te verplaatsen naar de nabijgelegen wijk Transvaal.

Organisatoren hoeven geen expliciete toestemming te hebben voor een demonstratie, omdat iedereen in Nederland het recht heeft om te demonstreren. De gemeente kan een demonstratie wel verbieden als de openbare orde in het geding is. Ook mogen er voorwaarden worden gesteld, bijvoorbeeld aan de locatie.