Eindhoven blijft worstelen met Pegida

Eindhoven blijft tobben met de demonstraties van anti-islamorganisatie Pegida. Aankomende woensdag mag er worden gedemonstreerd bij het stadhuis, maar de actievoerders kiezen vooral hun eigen momenten uit, terwijl ze burgemeester John Jorritsma maandag in de beklaagdenbank zetten.

Pegida deed vandaag aangifte van smaad tegen de burgemeester, omdat hij de demonstranten in een tv-uitzending in verband bracht met neonazi’s. Dat meldt de Stichting Vrienden van Pegida althans op Facebook. Over een demonstratie van Pegida in Duitsland zei Jorritsma volgens de aangevers: ‘En daar is het helemaal extreem met allemaal neonazi’s.’ Dat was beledigend, aldus de stichting.

‘Opstootje’ zaterdag

Pegida houdt vol te willen demonstreren bij de Al Fourqaan-moskee in Eindhoven, waar zaterdag nog een ‘flyer-actie’ werd gehouden. De voorman werd daarbij belaagd, de politie spreekt van een ‘opstootje’.

Pegida had de actie van tevoren aangekondigd.

Eindhoven lijkt verstrikt te zijn geraakt in een kat-en-muisspel met de actievoerders. Op 26 mei ontspoorde een demonstratie, waarbij twaalf aanhoudingen werden verricht. Dit protest werd afgebroken. Daarop besloot burgemeester Jorritsma meerdere demonstratieaanvragen niet te honoreren, maar dat kwam hem op kritiek te staan van onder meer Nationale ombudsman Reinier van Zutphen, die vindt dat gemeenten zich ‘tot het maximale moeten inspannen’ voor het demonstratierecht.

Niet aangevochten

Het alternatief dat de gemeente in dit geval bood, een demonstratie aanstaande woensdag bij het stadhuis, interesseert Pegida niet. Het is de anti-islambetogers om de moskee te doen. Nieuwe aanvragen zijn al aangekondigd voor die plek. Burgemeester Jorritsma verzuchtte onlangs dat geen enkele afwijzing wordt aangevochten. Dat zou nodig zijn zodat de rechter zich kan uitspreken over dit ‘schurend grondrecht’. Jorritsma vreest voor onrust in de wijk en voor trauma’s als gevolg daarvan bij de bewoners.

Richard Sandee

Richard Sandee is coördinator van Gemeente.nu. Hij heeft ruim vijftien jaar ervaring als journalist op het gebied van openbaar bestuur. r.sandee@sdu.nl

Het laatste nieuws van Gemeente.nu in je mailbox?

Meld je aan voor de algemene nieuwsbrief of een van de themanieuwsbrieven van Gemeente.nu.