Nieuwsbrief Ontvang gratis de Gemeente.nu nieuwsbrief schrijf je in
Sociaal

Nieuws 1482 bekeken

Ouderen geen moeite met inkoop mantelzorg

Een groot deel van de ouderen kiest betaalde mantelzorg boven onbetaalde zorg door naasten

Dit stelt Joeri Veen, woordvoerder van de ANBO, belangenorganisatie voor ouderen. 'Ze voelen zich dan minder bezwaard.'

Een recent onderzoek van de ANBO liet zien dat mantelzorg moeite kost, vooral als de afstand groot is tussen mensen. Ouderen willen zelf de regie houden, maar voelen zich al snel bezwaard om naasten te vragen. Veen: 'Ze hebben het gevoel dat ze hun omgeving tot last zijn. Als ze mensen inhuren en betalen, hebben ze daar geen last van."

Financiële steun

Veen wijst erop dat familie in de nieuwe Wmo financiële steun kan krijgen van de gemeente voor het uitbesteden van mantelzorg.  Veen: 'Dat kan prettig zijn als je het hele jaar bijvoorbeeld een paar keer  per week boodschappen doet voor je ouders, maar graag met Kerst een keertje niet.' Voor betaalde mantelzorg wijst ANBO naar organisaties als De Kompanen. 'In vele gevallen wordt de financiële vergoeding die gevraagd wordt voor het inschakelen van betaalde mantelzorg particulier betaald door de cliënt zelf of door de kinderen. Ook kan een ingehuurde mantelzorger vanuit een toegekend pgb betaald worden. Uiteraard is dat laatste altijd afhankelijk van de persoonlijke situatie.

redactie

Of registreer je om te kunnen reageren.