Nieuwsbrief Ontvang gratis de Gemeente.nu nieuwsbrief schrijf je in
Sociaal

Nieuws 2862 bekeken

Burenruzie vooral door geluidsoverlast

Geluidsoverlast is al twintig jaar de belangrijkste oorzaak voor problemen tussen buren.

Dit blijkt uit de jaarlijkse benchmark van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV).

In de twintig jaar dat buurtbemiddeling nu bestaat is geluidsoverlast nog altijd oorzaak nummer één voor klachten en burenruzies. Maar ook onenigheid over de tuin, bijvoorbeeld over schuttingen en overhangende takken komt veel voor, net als conflicten door overlast door dieren.

Complex
Buurtbemiddeling werkt met zo'n 2.600 vrijwilligers, die op verzoek buren gratis bemiddelen bij het oplossen van diverse conflicten. Doel is via burgerparticipatie het verbeteren van de leefbaarheid en veiligheid van de woonomgeving.

Van de ruim 12 duizend bemiddelingszaken die in 2015 bij de verschillende buurtbemiddelingsorganisaties binnenkwamen, is het gelukt om 70 procent op te lossen. Uit de benchmark blijkt dat het aantal complexe buurtbemiddelingszaken, met bijvoorbeeld psychosociale problematiek, de laatste jaren verder toeneemt. Verder verwezen politie en woningcorporaties in 2015 met 2014 minder zaken door (respectievelijk 2% en 4% minder) naar buurtbemiddeling. Dit is in lijn met de trend dat zowel de politie als corporaties zelfredzaamheid en eigen verantwoordelijkheid van burgers stimuleren

Ambassadeurs
Inmiddels kunnen de inwoners van 231 gemeenten gebruikmaken van de hulp van buurtbemiddeling. Ambassadeurs van buurtbemiddeling zijn onder meer Franc Weerwind, burgemeester van Almere, en Mr. Frank Visser. Zij pleiten ervoor dat alle gemeenten buurtbemiddeling gaan inzetten.

redactie

Of registreer je om te kunnen reageren.