4 Aandachtspunten bij financiering gemeenten

De lokale overheid moet minder afhankelijk worden van het Rijk, is de opdracht. Daarom wordt in kaart gebracht of de geldstromen naar gemeenten omgelegd kunnen worden.

De nieuwe commissie Financiële ruimte voor gemeenten van de VNG, onder leiding van Alexander Rinnooy Kan, gaat voorstellen doen voor vernieuwingen in de financiën van gemeenten. De vereniging zoekt een financiering van gemeenten die de economische groei versterkt.

De commissie zal een analyse maken van de financieel-economische, demografische en bestuurlijke ontwikkelingen die van invloed zijn op de financiën van gemeenten, staat op de website van de vereniging. Vervolgens kijkt de commissie naar nieuwe mogelijkheden voor de inrichting van de financiën. De commissie heeft daarbij de volgende vier aandachtsgebieden:

1. Gemeentefonds
  2. Lokaal belastinggebied
  3. Sociaal domein
  4. Gemeenten en regio’s als economische motor

De opdracht van de commissie gaat verder dan de kabinetsplannen om een herziening van het lokale belastinggebied te onderzoeken, aldus de VNG.