‘Gemeenten en provincies moeten stoppen met ondernemen’

De overheid, voornamelijk gemeenten en provincies, moeten stoppen met ‘bedrijfje spelen’. Dat staat in een initiatiefnota van VVD en D66. Het zorgt voor marktverstoring aldus deze partijen.

Oneigenlijke concurrentie

Onder het mom van algemeen belang ontwikkelen overheden economische activiteiten die zorgen voor marktverstoring omdat deze zaken ook dooor commerciële partijen kunnen worden overgelaten. Dat stellen de partijen in Het Financieele Dagblad. Om hier paal en perk aan te stellen moet de wet Markt en Overheid danig overhoop. De huidige wet biedt ondernemers te weinig zekerheid tegen oneigenlijke concurrentie van gemeenten en provincies.

Beide partijen menen dat overheden geen activiteiten moeten ontwikkelen die ook door private ondernemers kunnen worden uitgevoerd. D66 Kamerlid Verhoeven in het FD: ‘Je wint het als ondernemer nooit van een gemeente die met belastinggeld diensten of producten onder kostprijs verkoopt.

De initiatiefnemers richten zich voornamelijk op ‘kleinere initiatieven’, als een gemeentelijke plantsoenendienst die ook particuliere tuinen gaat onderhouden, maar ze wijzen ook op de schoonmaakbranche, beveiliging en exploitatie van gemeentelijke parkeergarages.

De wet Markt en Overheid is in 2012 ingevoerd aals onderdeel van de Mededingingswet juist om concurrentievervalsing tegen te gaan. Er zijn relatief weinig klachten binnengekomen bij de mededingingsautoriteit ACM die de controle uitvoert. Volgens de initiatiefnemers van de wet ligt dat voornamelijk aan het feit dat ondernemers weinig heil zien in een procedure bij de ACM.