College Maastricht komt weg met bespioneren ambtenaren

Het college van Maastricht heeft woensdagavond een debat over een omstreden onderzoek naar ambtenaren overleefd. Een PVV-motie van wantrouwen tegen VVD-wethouder John Aarts werd alleen door de oppositie gesteund.

Het raadsdebat draaide om een extern onderzoek door een recherchebureau, de zogenoemde spionageaffaire. Daarbij werden de mailboxen van 41 ambtenaren buiten hun weten uitgelezen, en enkele kritische ambtenaren verhoord. Het bureau zocht naar degene die vertrouwelijke notulen had laten uitlekken. Het ging om notulen van een vergadering waarin gesuggereerd werd lastige medewerkers te ontslaan. Voorzitter van deze bijeenkomst was John Aarts. Een lek is nooit gevonden. Het onderzoek in opdracht van de gemeentesecretaris kostte 50.000 euro.

Vertrouwen ambtenaren

De affaire leidde tot grote verontwaardiging bij de oppositie in de gemeenteraad. De oppositie vindt het onacceptabel dat kritische ambtenaren met ontslag bedreigd worden, ze ‘als criminelen’ verhoord worden en mailboxen worden uitgelezen. Een raadsmeerderheid steunde uiteindelijk een SP-motie waarin het college wordt opgeroepen te werken aan het herstel van verstoorde vertrouwen bij ambtenaren van de gemeente en de vakbonden.

Burgemeester

Burgemeester Annemarie Penn zei pas in een laat stadium van het onderzoek te hebben gehoord. Toen een deel van de raad dat woensdagavond betwijfelde, dreigde ze met opstappen. ‘Als uw raad mij niet gelooft, dan kan ik hier niet verder, als u denkt dat ik hier sta te liegen,’ zei ze. ‘Ik wil de zekerheid dat u mij gelooft,’ hield Penn de raad voor. ‘Je moet je als burgemeester niet gaan bemoeien met integriteitsonderzoeken waar het over ambtenaren gaat.’ De raad sprak daarop het vertrouwen in haar uit.

Digitaal magazine | Werken bij de overheid

Hoe blijft de overheid aantrekkelijk als werkgever?

Een van de opties is ambtenaren meer betalen dan het cao-loon, wat volgend jaar mogelijk wordt.

Lees nu het magazine

Het laatste nieuws van Gemeente.nu in je mailbox?

Meld je aan voor de algemene nieuwsbrief of een van de themanieuwsbrieven van Gemeente.nu.