Veiligheid op één, lokale partijen stoten door

Veiligheid, criminaliteit en openbare orde wordt voor kiezers het belangrijkste thema bij de aankomende gemeenteraadsverkiezingen. En lokale partijen zetten hun opmars verder voort.

Dit blijkt uit deze week gepubliceerd onderzoek door I&O Research. Kiezers is gevraagd naar hun belangrijkste reden om op een partij te stemmen. Veiligheid, criminaliteit en openbare orde scoort daarop als thema 44 procent. Gevolgd door zorg voor ouderen (27 procent) en betaalbaar wonen (26 procent). Onderaan de lijst bungelt het issue meer contact tussen buurtbewoners (2 procent).

Lokale uitzonderingen

Uitzondering op de regel vormen Amsterdam en Utrecht. Daar wordt betaalbaar wonen het belangrijkst gevonden: de helft van de kiezers weegt dit het zwaarst mee. In het zuiden en noorden van het land speelt dit veel minder. De gemeentelijke financiën zijn in Rotterdam (35 procent) een belangrijker punt dan elders. Duurzaamheid – landelijk thema nummer zeven – is in Utrecht (35 procent) het op twee na belangrijkste onderwerp.

Winst lokale partijen

Verder ziet het ernaar uit dat de gezamenlijke lokale partijen, net als in 2014, de ‘grootste partij’ worden. Zij staan samen virtueel op 33 procent, waarmee ze hun opmars voortzetten. Bij de vorige verkiezingen sleepten de lokale partijen nog 28 procent van de stemmen in de wacht. De plaatselijke partijen worden op 21 maart naar het zich laat aanzien op grote afstand gevolgd door CDA (11 procent) en VVD (10 procent).

Richard Sandee is coördinator van Gemeente.nu. Hij heeft vijftien jaar ervaring als journalist bij uitgaven over politiek en bestuur binnen de verschillende overheidslagen. Vooral op het gebied van financiën en economie. Vragen, opmerkingen of tips? Mail r.sandee@sdu.nl