Top 4: Problemen met inkoop en aanbesteden

Anders inkopen, dat levert geld op. Volgens NEVI, kennisnetwerk voor inkoop en supply management, kan de overheid ruim acht procent besparen op het jaarlijkse inkoopvolume van 120 miljard euro.

– Special Inkoop & Aanbesteden –

Het kennisnetwerk geeft de komende weken op Gemeente.nu adviezen

om professioneler in te kopen. Prettig voor de portemonnee, en dan juist niet ten

koste van maatschappelijke opbrengsten zoals duurzaamheid, innovatie en

kwaliteit. Maar eerst de problemen. Welke obstakels liggen op de weg naar die

andere manier van inkopen?

Top 4:

• Het inkopen is vaak gericht op de laagste kosten, maar

goedkoop is duurkoop.

Onderzoek wijst uit dat focus op prijs zorgt dat de

kwaliteit omlaag gaat, en bij de focus op kwaliteit gaat de prijs omlaag! Suboptimale producten moet je niet

willen. Verder leidt de nadruk op lage kosten vaak tot niet kloppende

specificaties in de aanloop naar een project, waardoor het uiteindelijk

prijziger uitpakt.
  • Duizenden inkopers voeren bij verschillende overheidslagen

dezelfde taken uit. Veel werk wordt dubbel gedaan. Ze vinden ook vaak hetzelfde

wiel uit.
  • Een ander probleem is grote de nadruk op rechtmatigheid. De

focus ligt op het procesmanagement; niet op doelmatigheid. De juiste vraag is:

welke oplossing is nodig en voor welke prijs?
  • Regulering. Ook dat hindert de effectievere inkoop. Veel

tijd en geld wordt in de regulering van het inkoopproces gestoken. Het inkopen

wordt op deze manier wel heel omslachtig gemaakt. Niet alleen voor de inkopers;

ook voor het bedrijfsleven.

Het kennisnetwerk stelt hoe dan ook voor inkooptaken in bredere

contracten te bundelen, maar ook meer te leren van elkaar en beter samen te

werken met private partijen. Verder zou er veel meer aandacht moeten zijn voor

innovaties en duurzaamheid. “Juist in deze tijd van forse bezuinigingen heeft

de overheid de plicht om deze uitdaging op te pakken”, schrijft de vereniging

aan politieke partijen.

Volgende week donderdag

geeft NEVI uitleg bij het advies op de maximale waarde in te zetten bij het inkopen. Dit in

het kader van onze special over inkoop & aanbesteden in de maand november.

Volg Gemeente.nu op Twitter.

1. Marco Schram op

Samenwerken met private partijen en aandacht voor duurzaamheid, gaan goed samen!

Woningcorporaties, scholen, zorgpartijen kopen ook collectief in. Deze partijen passen goed bij elkaar. WoonFriesland zet haar inkoopvoordeel in voor beinvloeding van gedrag en investeringen in duurzame bronnen. Als woningcorporatie gaat het ons om een tevreden klant, een efficient proces en een scherpe prijs (lage woonlasten). Wij selecteren leveranciers op meer criteria dan de prijs alleen.
    Wij komen graag vrijblijvend uitleggen hoe wij werken. Marco Schram, WoonFriesland, 06-25041877

2. Rudolf Broekhuizen op

Gedurende mijn ruime ervaring met de EU aanbestedingsregels ben ik nog niets tegengekomen dat niet kan. Ik laat me graag uitdagen. Rudolf Broekhuizen 06-10054779

3. Boudewijn Schenkels op

Via mijn netwerk kreeg ik dit artikel onder ogen. Ik heb eens nagedacht over slim inkopen. Zou het niet eens verstandig zijn om inkopers een inzicht te geven hoe verkopers tegenwoordig getraind worden. De methodieken van hardsell zijn inmiddels ingehaald. Doordat inzicht kunnen inkopers meer anticiperen op de tactieken van verkopers.