Opinie Paniek en ellende in de bouw

Het kan snel gaan. Nog maar een paar jaar geleden lag de complete bouw op zijn kont. Vandaag wordt steen en been geklaagd dat er niet gebouwd kan worden. De gemeente is aan de bal, maar laat ‘cowboy-bouwers’ te veel hun gang gaan.

Hit and run

Heipalen en bouwvakkers tekort. Moeilijk, moeilijk, moeilijk allemaal. Via de ‘bijbaantjes-causerietjes’ van Bouwend Nederland roepen leeghoofden om het opofferen van het schaarse groen. Plotseling geen binnenstedelijke grondposities meer? Opnieuw dan maar een Zoetermeer, Lelystad of Purmerend erbij. Een tekort aan huurwoningen tussen 700 en 1000 euro? Pygmee-huisjes dan maar. En die golf bejaarden die maar blijven leven en niet hun huis uit gaan. Euthanasie dan maar?

De huizenmarkt is op hol

Kochten stedelingen een huis om op te knappen, vandaag de dag zijn het onfrisse vastgoedbedrijven, beleggers en particuliere investeerders. Ze kopen huizen op waarna ze een berg overlast veroorzaken door verbouwboren of onbereikbare parkeerplaatsen. Daarna volgt verhuren als Airbnb of aan expats tegen extreme bedragen. Hun doel is glashelder. Zoveel mogelijk geld verdienen en de buren interesseert ze geen bal.

Bouwen, bouwen, bouwen

Gemeentelijke ‘gebiedsmanagers’ hebben opdracht alle creativiteit aan te boren om zoveel mogelijk bouwen mogelijk te maken. Wethouders samen swingend met projectontwikkelaars aan de copieuze dis bij de bouwvakbeurs in Cannes openen de politieke poort. Ons-kent-ons gaat snel. Over leefbaarheid hoor je na de verkiezingen weinig meer. Zo snel mogelijk zo veel mogelijk bouwvergunningen afgeven is het devies. Bouwtoezicht dat technisch checkt en de omgevingsgevolgen handhaaft, is een relict uit vervlogen tijden. Wat begon met het ‘Maastricht-balkon’ zijn nu in elkaar donderende parkeergarages.

Gemeente is van het padje

Nu de transparantie van bouwtoezeggingen zo klein mogelijk gemaakt is, kunnen criminele ‘cowboys’ in een Lexus met Belgisch kenteken als belegger-bouwer de straat inrijden. Afspraken worden niet nagekomen en gebouwd wordt voor woekerwinsten. Klagende bewoners worden schamper afgedaan als ‘laagbegaafde tokkies’ of ‘beroepsschreeuwers’. Woede via de sociale kletskamers helpt niks.

Bewoners bijstaan: ho maar

Mooie woorden in het collegeakkoord: Wij staan voor ‘ieders belang’ en veiligheid. Intussen leidt lukraak er op los bouwen door ’uitvoeren van marktplannetjes’ tot vervuiling van het openbaar bestuur en verliest de ’bewonersconnectiviteit’. Het directe belangenconflict is simpelweg te groot. De huidige ‘Pontius Pilatus’-gemeenten kijken glazig toe. Door de Zuidas-achtige dichtgetimmerde publiek-private samenwerking stranden weerloze buren machteloos bij de rechter.

Netwerkregie als integrale gebiedsontwikkeling

Bouwen is een complex samengesteld vraagstuk en gebeurt op gemeentegrond. Omdat inhoud en schaal haar grenzen overtreft, kunnen Rijk, regio, stad, wijk en straat niet los van elkaar worden gezien. Doordat de gemeente als eigenaar aan de bal is kan alleen zij in het algemeen belang en met alle betrokkenen een creatieve, integrale en bovenal gedragen visie tot stand brengen. Hoe? Via netwerkregie.

En nog wat

Na de visie planmatig aan de gang. Alleen zo kun je pal staan voor ieders belang zelfs als de bouwer continu de gemeentedeur platloopt. Tijdens de bouw zelf is weer ouderwets controle, controle en controle nodig. En niet alleen op technische maar zeker ook op sociale gevolgen. Misschien kan de overheid het bindweefsel van de democratie dan een stukje herstellen. Zo niet, dan zal de volkswoede fors doorwoekeren en het aantal rechtszaken van buren tegen ‘cowboy-bouwplannen’ blijven aanzwellen.

Piet van Mourik

Directeur Stichting De regisserende Gemeente | Piet van Mourik is afgestudeerd in sociale geografie, planologie en in organisatie- en bestuurskunde. Hij vervult een groot aantal maatschappelijke (bestuurs)functies en heeft zowel als voormalig topambtenaar als zelfstandig adviseur omvangrijke gemeentelijke veranderingsprocessen geleid. Stichting De regisserende Gemeente ondersteunt overheden bij hun moderniseringstransitie waarmee ze ook in de 21e eeuw midden in de samenleving staan. Piet schreef daarvoor het boek 'De regisserende Gemeente' dat hierbij bij een groot aantal Nederlandse gemeenten geldt als standaardwerk.

Het laatste nieuws van Gemeente.nu in je mailbox?

Meld je aan voor de algemene nieuwsbrief of een van de themanieuwsbrieven van Gemeente.nu.