Hbo’ers vinden vaker snel een baan

Het gaat steeds beter met afgestudeerde hbo’ers op de arbeidsmarkt. De meesten vinden binnen drie maanden een baan, die vaak ook aansluit op hun niveau.

De afgelopen drie jaar daalde de werkloosheid onder hbo’ers flink, zo blijkt uit de nieuwe HBO-monitor van de Maastricht University.

Bijna nooit werkloos
In 2013 ging het nog om 7,3 procent van de hbo’ers die geen werk vonden. Maar in 2016 was dat nog maar 4,6 procent. Vooral mensen die het hbo in deeltijd of een duale opleiding (tegelijk werken en leren) volgden, zijn bijna nooit werkloos: respectievelijk 2,7 procent en 1,1 procent.

De meeste kans op een baan maken hbo’ers in de sector gezondheidszorg, onderwijs en kunst. De werkloosheid is het hoogst onder hbo-afgestudeerden in de sectoren agro en food, economie en sociale studies. Maar toch vinden hbo’ers ook hier vaker een baan dan enkele jaren geleden.

Volgens de koepelorganisatie Vereniging Hogescholen blijkt uit deze cijfers dat de kwaliteit van het hbo goed aansluit op de arbeidsmarkt.

Betty van Wijngaarden

Freelance redacteur voor Gemeente.nu en zelfstandig coach voor professionals (werknemers en zzp'ers). Tevens auteur en trainer. Als "communicatiediva" pur sang heeft ze de beschikking over veel woorden en schrijft ze graag over loopbaangerelateerde onderwerpen. In coaching kan ze goed luisteren, aanmoedigen en aanzetten tot actie of een koerswijziging. Het liefst met de nodige dosis humor. (www.vanwijngaardencoaching.nl)

Reageren is niet mogelijk.

Het laatste nieuws van Gemeente.nu in je mailbox?

Meld je aan voor de algemene nieuwsbrief of een van de themanieuwsbrieven van Gemeente.nu.