Aandacht voor integriteit raadsleden neemt toe

De aandacht voor integriteit van raadsleden en bestuurders bij gemeenten is toegenomen.

Bureaus Necker van Naem en Berenschot zien het aantal screeningen explosief stijgen, zo meldt BNR Nieuwsradio. Een screening moet vooral bekijken of het netwerk en (voormalige) functies van de toekomstige bestuurder geen risico vormen.

Preventie
Volgens Hans Oostendorp, manager en adviseur bij Necker van Naem, is vooral de aandacht voor preventie enorm toegenomen. Gemeenten brengen bijvoorbeeld in kaart waar integriteitsrisico’s liggen voor politici. Met als mogelijk resultaat dat een wethouder een voor haar of hem riskant deel van de portefeuille afstaat.

Misstanden
Berenschot ziet ook een toename in het aantal onderzoeken naar aanleiding van misstanden, maar heeft daarover geen cijfers. Ook OIO (Onderzoeksraad Integriteit Overheid) en BIOS (Bureau Integriteitbevordering Openbare Sector), die recent zijn opgegaan in het Huis voor Klokkenluiders, herkennen een toegenomen aandacht voor integriteit bij gemeenten.

Deze toegenomen aandacht speelt niet alleen bij gemeenten, maar ook bij provincies, waterschappen en toezichthouders. Vooral in verkiezingsperiodes.

Betty van Wijngaarden

Freelance redacteur voor Gemeente.nu en zelfstandig coach voor professionals (werknemers en zzp'ers). Tevens auteur en trainer. Als "communicatiediva" pur sang heeft ze de beschikking over veel woorden en schrijft ze graag over loopbaangerelateerde onderwerpen. In coaching kan ze goed luisteren, aanmoedigen en aanzetten tot actie of een koerswijziging. Het liefst met de nodige dosis humor. (www.vanwijngaardencoaching.nl)