Burgemeester mag BING-rapport niet ‘corrigeren’

De van nepotisme en belangenverstrengeling verdachte ex-burgemeester van Schiedam, Wilm Verver, mag een rapport van het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING) over haar functioneren pas inzien nadat het openbaar is gemaakt.

En dat is vandaag. Verver had een kort geding aangespannen

tegen de gemeente. Dit om het rapport voor publicatie in te zien om eventuele

‘fouten’ aan te passen. Maar dat gaat niet door, heeft de rechter bepaald.

De

bal van mogelijk integriteitschendingen begon te rollen toen bekend werd dat

Verver haar zoon flink betaalde voor ritjes door zijn taxibedrijf. Na ruzie met

een plaatselijke aannemer zou deze achter het net vissen bij aanbestedingen in

Schiedam. De aannemer legde vervolgens beslag op de woning van de vroegere

burgemeester. Verder zouden ook de declaraties van de bestuurder niet in orde

zijn. Hoe ernstig de zaak precies is, blijkt dus vandaag.

Update

Het rapport is uitgelekt. Volgens het AD, die het rapport in zijn bezit heeft, zou Verver inderdaad haar macht hebben misbruikt en bovendien een cultuur van angst hebben opgebouwd binnen de ambtenarij.

3 reacties

1. Risk en control zijn de elementen. Echter deze audit en control zien we niet binnen de overetend. Daar komt een dure subsidie partij als BING aan de gemeentelijke deuren kloppen. Het is te betreuren dat de overheid naar de lokale stuurgroepen niet in staat is risk, control en audit intern in te zetten. Maar wel in staat is wet en regelgeving bij te sturen om risk, control en audit op haar burgers los te laten. Er ontstaat hierdoor een scheve relatie naar burger en overheid. Als het gaat om wetten rond vorderingen naar burgers en lokale heffingen is de overheid weer onder control. Maar als het gaat om uitgaven dan is de overheid niet onder control. Namens alle betalers

2. De reactie van Auditfreak hoort vast bij een ander artikel. Het gaat hier om een onderzoek naar de integriteit van een burgemeester.
    Heeft niets met lokale stuurgroepen of risk en control naar burgers toe te maken.
    Ik ben wel benieuwd naar de reactie van de burgemeester in kwestie. En ook in die van de ambtelijke top en overige collegeleden.