Gemeente reflecteert op eigen integriteit

De Roermondse gemeenteraad houdt een extra raadsvergadering over haar eigen functioneren en integriteit. Deze reflectie is naar aanleiding van het eerdere vonnis van raadslid Jos van Rey.

Zes partijen in de Roermondse gemeenteraad hebben gevraagd om een extra raadsvergadering om te vergaderen over het vonnis in de zaak van LVR-raadslid en voormalig VVD-wethouder Jos van Rey wegens corruptie.

Deze raadsvergadering vindt plaats op 8 september.

Functioneren

De gemeenteraad in Roermond heeft zich tot nu toe nog niet uitgesproken over het vonnis in de zaak Van Rey en volgens zes partijen (Democraten Swalmen, Stadspartij Roermond, Partij van de Arbeid, GroenLinks, D66 en het CDA) wordt dat wel eens tijd. Zij willen vooral bespreken wat de gevolgen van het vonnis zijn voor “het functioneren van de gemeenteraad en de gemeentelijke organisatie”, zo meldt 1Limburg.

Gedragscode
Ook bespreekt de raad de gedragscode voor raadsleden, meldt het ANP. Roermond heeft deze gedragscode vernieuwd sinds mei 2016. De Roermondse versie is gebaseerd op de gedragscode van gemeente Zaanstad.

Betrouwbaar
“Voor het adequaat functioneren van de overheid zijn gezaghebbende volksvertegenwoordigers en bestuurders noodzakelijk”, stelt gemeente Roermond in haar vernieuwde gedragscode. “Personen die het vertrouwen genieten van de burgers omdat ze deskundig, gedreven en integer zijn. Zij moeten het belang van de gemeente dienen en zijn er voor alle burgers. In de dagelijkse praktijk is het belangrijk dat het individuele raadslid herkent en voorkomt dat hij in een situatie terechtkomt waarin hij de schijn tegen heeft. Het correcte optreden van het individuele raadslid draagt ertoe bij dat de gemeenteraad zich naar binnen en naar buiten kan manifesteren als een betrouwbaar en gezaghebbend orgaan.”

Betty van Wijngaarden

Freelance redacteur voor Gemeente.nu en zelfstandig coach voor professionals (werknemers en zzp'ers). Tevens auteur en trainer. Als "communicatiediva" pur sang heeft ze de beschikking over veel woorden en schrijft ze graag over loopbaangerelateerde onderwerpen. In coaching kan ze goed luisteren, aanmoedigen en aanzetten tot actie of een koerswijziging. Het liefst met de nodige dosis humor. (www.vanwijngaardencoaching.nl)