Nieuw integriteitsbeleid gemeente werpt vruchten af

Nieuw integriteitsbeleid van de gemeente Helmond heeft ertoe geleid dat er door ambtenaren vaker melding is gedaan van misstanden op de werkvloer

Nadat bleek dat Helmondse ambtenaren zich niet veilig voelden bij het melden van misstanden op de werkvloer startte burgemeester Elly Blanksma-van den Heuvel een nieuw integriteitsbeleid op. Dat werpt nu na amper twee jaar zijn vruchten af. Waar in 2011, 2012 en 2013 slechts vier meldingen in totaal werden gedaan trokken de ambtenaren in de daaropvolgende twee jaar zeventien keer aan de bel. Dit meldt het Eindhovens Dagblad.

De meldingen betroffen zaken als belangenverstrengeling, informatielekken ongewenste omgangsvormen en financiële onzuiverheden. Naast de integriteitsschendingen werd er ook 25 keer de vertrouwenspersoon van de gemeente ingeschakeld, meestal wegens intimidatie. De cijfers komen uit het jaarverslag integriteit van de gemeente.

In de periode 2014/ 2015 is drie keer aangifte bij de politie gedaan tegen ambtenaren.

(via ED)