Jongeren inzicht geven in soft skills voor arbeidsmarkt

Met de nieuwe online tool www.testyourselfie.eu kunnen jongeren testen in welke mate ze over soft skills beschikken die werkgevers belangrijk vinden.

Voor het vinden én behouden van een baan is het voor jongeren belangrijk dat zij soft skills beheersen, zo blijkt onder meer uit het SER-advies “Leren en ontwikkelen tijdens de loopbaan”.

Meer kans op een baan
Om jongeren bewust te maken van het belang van soft skills is STOOF, het opleidingsfonds voor uitzendkrachten, samen met een aantal Europese collega’s het project ‘App-titude’ gestart. In hun opdracht heeft de Katholieke Universiteit Leuven een onderzoek gedaan waaruit blijkt dat werkgevers vinden dat veel jongeren bepaalde soft skills onvoldoende beheersen. Het gaat om de soft skills flexibiliteit, mondelinge communicatie, professionele presentatie, op tijd komen, initiatief nemen, en inzicht hebben in sterke en zwakke punten.

Op basis van deze soft skills hebben de initiatiefnemers een online tool gemaakt, die jongeren inzicht geeft in de ontwikkeling van hun soft skills. De tool stelt vragen aan de hand van situaties die vaak voorkomen tijdens het solliciteren en het uitvoeren van werk. Www.testyourselfie.eu is niet alleen voor uitzendkrachten, maar voor álle jongeren gratis beschikbaar.

Betty van Wijngaarden

Freelance redacteur voor Gemeente.nu en zelfstandig coach voor professionals (werknemers en zzp'ers). Tevens auteur en trainer. Als "communicatiediva" pur sang heeft ze de beschikking over veel woorden en schrijft ze graag over loopbaangerelateerde onderwerpen. In coaching kan ze goed luisteren, aanmoedigen en aanzetten tot actie of een koerswijziging. Het liefst met de nodige dosis humor. (www.vanwijngaardencoaching.nl)

Het laatste nieuws van Gemeente.nu in je mailbox?

Meld je aan voor de algemene nieuwsbrief of een van de themanieuwsbrieven van Gemeente.nu.