Boete voor gemeenten vanwege afvaltekort

Brabantse gemeenten moeten afvalverwerker Attero betalen voor het feit dat ze minder afval aanbieden dan contractueel was afgesproken.

Welk bedrag er op de rekening staat wilde een woordvoerder van Attero niet zeggen. Hij bevestigde berichtgeving van de NOS.

De gemeenten hebben lang geleden een contract gesloten met de afvalverwerker en moeten tot en met 2017 samen ten minste 510 ton (510.000 kilo) restafval aanbieden. Maar vanwege afvalscheiding wordt er steeds minder restafval opgehaald. Sinds 2011 is dat minder dan 510 ton.

Gemeenten in Brabant vinden het onrechtvaardig en ongemakkelijk dat ze worden gestraft omdat ze hun afval goed hebben gescheiden. Het is lastig aan burgers uit te leggen, die dan ook weer meer moeten gaan betalen, aldus wethouder Gerard Stoffels.

Boetes
Attero (voorheen Essent Milieu) is nu nog eigendom van zes provincies en 116 gemeenten en wordt voor 170 miljoen euro verkocht aan investeerder Waterland. Noord-Brabant is met bijna 31 procent de grootste aandeelhouder.

De Brabantse gemeenten willen dat de opbrengst wordt gebruikt om de dreigende boetes te compenseren.

1 reactie