Zorgen om toezicht op bouwprojecten

Toezichthouders in de bouw vinden in grote meerderheid dat de controles tekortschieten. Ze zeggen te weinig tijd te hebben en de gevolgen van bezuinigingen te voelen. Ook zijn ze bezorgd over toekomstige wetgeving, die het toezicht op bouwprojecten gedeeltelijk privatiseert.

De zorgen van toezichthouders komen naar voren in een onderzoek in opdracht van EenVandaag onder 357 medewerkers van afdelingen bouw- en woningtoezicht bij gemeenten. Driekwart van hen noemt het gemeentelijke toezicht ‘onvoldoende’. De helft zegt te weinig tijd te hebben, 60 procent meent dat bouwbedrijven zich weinig aantrekken van wet- en regelgeving en 41 procent zegt dat de kwaliteit van bouwen de afgelopen jaren slechter is geworden. Slechts 10 procent vindt dat de kwaliteit is verbeterd.

Wet Kwaliteitsborging Bouwen

Heikel punt voor de toezichthouders is ook de zogeheten Wet Kwaliteitsborging Bouwen. Die ligt momenteel bij de Eerste Kamer en leidt onder meer tot ruimere aansprakelijkheid van bouwers. Tegelijkertijd komt het toezicht op bouwprojecten deels bij commerciële bureaus te liggen. Van de ondervraagde toezichthouders ziet 76 procent dat niet zitten. Volgens minister van Binnenlandse Zaken Ollongren zal de wet juist leiden tot verbetering. ‘Gemeenten richten zich in eerste instantie op bouwtekeningen, terwijl daar op de bouwplaats vaak van wordt afgeweken. En juist daar is in de meeste gevallen veel minder toezicht.’

Whitepaper | Samen stad maken biedt inspiratie voor de leefbare stad

Samen stad maken is een handreiking aan alle partijen die verantwoordelijk zijn voor de ontwikkeling van steden. Beleidsmakers, bestuurders, ontwikkelaars, corporaties, beleggers, bewoners, ondernemers, investeerders, bouwers, initiatiefnemers, instellingen, onderwijs, waterschappen, noem maar op. Door ideeën te delen, elkaars kennis te benutten, elkaar te betrekken bij de ontwikkeling en samen de opgave te formuleren voor de stad, zoals we die voor ogen hebben, maken we onze steden toekomstbestendig, leefbaar en aantrekkelijk.
Download whitepaper

Het laatste nieuws van Gemeente.nu in je mailbox?

Meld je aan voor de algemene nieuwsbrief of een van de themanieuwsbrieven van Gemeente.nu.