College positief over plannen Feyenoord City

Het college van B&W van Rotterdam gaat de gemeenteraad vragen met de financiering van Feyenoord City in te stemmen, na aanvulling van eerder ingediende plannen. Een zogenaamde ‘position paper’, is opgesteld om de gemeentelijke belangen tijdens het project te waarborgen.

Zowel het college als de gemeenteraad stelden vragen naar aanleiding van de haalbaarheidsstudie van de plannen die Feyenoord in november presenteerde. “Feyenoord City is een belangrijk project voor Rotterdam en met name voor Rotterdam Zuid. Een zorgvuldig proces met alle partijen is noodzakelijk,” aldus de Rotterdamse wethouder Adriaan Visser. “Onderbouwingen voor de omzet van de horeca, aantallen bezoekers en aantal business-seats zijn verbeterd. Ook zijn we blij met de openheid over de impact op het spelersbudget. Wat het college betreft zijn de vragen hiermee beantwoord.”

Position paper

Het college stelt wel voor om vanuit de gemeente voorwaarden te stellen aan het project in een zogenoemde position paper. Visser: “Het gaat bijvoorbeeld om inhoudelijke voorwaarden: de ambitie moet hoog blijven liggen op het gebied van kwaliteit en duurzaamheid. Ten tweede vinden we het belangrijk dat de betrokkenheid van de omgeving en de supporters goed geregeld wordt. Als laatste is de herontwikkeling van de Kuip voor het college zeer belangrijk.”

Financiële bijdrage

De gebiedsontwikkeling Feyenoord City omvat naast een nieuw stadion voor Feyenoord ook nieuwe verbindingen over het spoor en langs de rivier, ruimte voor ruim 1500 woningen en een aantrekkelijk verblijfsgebied. De gemeente is gevraagd om een financiële bedrage: 40 miljoen aan aandelen waar de gemeente rendement op krijgt en 60 miljoen uit gronduitgifte waarvoor de gemeente jaarlijks de erfpachtcanon krijgt.

Definitief besluit

Daarnaast wil de gemeente 35 miljoen beschikbaar stellen voor de investeringen in de infrastructuur, waarvan een deel van de projecten passen in het verkeersplan voor de stad. Het definitieve besluit over de financiering van Feyenoord City wordt waarschijnlijk in april  genomen in de Rotterdamse gemeenteraad.

Redactie Gemeente.nu

Het laatste nieuws van Gemeente.nu in je mailbox?

Meld je aan voor de algemene nieuwsbrief of een van de themanieuwsbrieven van Gemeente.nu.