Complexe zorgvragers lopen vast tussen vele loketten

Mensen die complexe zorg nodig hebben, lopen vast tussen de vele loketten van het huidige zorgsysteem. Een deel van hen blijft daardoor zelfs verstoken van zorg.
Dit blijkt uit een inventarisatie van 30 duizend meldingen die afgelopen jaar binnenkwamen bij cliënten- en patiëntenorganisaties, waaronder Patiëntenfederatie Nederland, Ieder(in), Per Saldo, het Juiste Loket en KBO.
Echt vastgelopen
De meldingen gaan over bureaucratie, lange wachttijden, het verdwijnen van voorzieningen en gebrek aan kennis en deskundigheid bij gemeenten. Bij het Juiste Loket, waar mensen terechtkomen als ze echt zijn vastgelopen tussen alle wetten en loketten, kwamen ruim 3400 meldingen binnen.
De meeste meldingen gaan over kinderen met complexe problemen die een beroep doen op jeugdzorg, maar waarbij de ouders niet op tijd passende zorg geregeld krijgen. Maar ook volwassenen die door een ingewikkelde zorgvraag onder meer zorgwetten vallen, krijgen moeilijk passende zorg. Mensen moeten langs verschillende loketten om hun noodzakelijke zorg en ondersteuning geregeld te krijgen. In enkele gevallen verhuizen melders naar een andere gemeente, om zo wel zorg te krijgen.

Moeizaam en verwarrend
Een pgb krijgen gaat moeizaam bij veel gemeenten. Een deel van de bellers meldt dat hun gemeente beweert dat ze “niet aan een pgb doen”, terwijl hun inwoners daar wel recht op hebben.

Andere meldingen gaan over verwarring door de eigen bijdragen. Gemeenten gaan daar allemaal anders mee om. Het gevolg is dat mensen die onder de Wmo en de Jeugdwet vallen in verschillende plaatsen verschillend worden behandeld. Ook mensen die vallen onder de Zvw of de Wlz ervaren problemen met onduidelijkheid over eigen bijdragen.

Eerste loket
Naar aanleiding van de inventarisatie doen de cliënten- en patiëntenorganisaties aanbevelingen. Zo raden ze gemeenten aan om het eerste loket waar een zorgvrager zich meldt, verantwoordelijk te maken voor het regelen van alle benodigde zorg. Dat zou voorkomen dat kwetsbare mensen van het ene naar het andere loket moeten om uit te zoeken waar ze moeten zijn. Een aantal gemeenten doet dit al.
Ook zou de eigen bijdrage voor zorg en ondersteuning moeten worden verlaagd en aan een maximum gebonden. En verder zou de informatievoorziening moeten worden verbeterd en gebundeld op één centrale plek.