Meer zeggenschap en eigenaarschap door buurtrechten

Sinds de decentralisaties hebben 125 van de 390 gemeenten in Nederland buurtrechten ingevoerd. Gemeenten beogen hiermee om burgerparticipatie te bevorderen.

Bij buurtrechten bieden gemeenten hun inwoners een pakket aan voorwaarden om succesvolle samenwerking tussen (lokale) overheid en burgers te bevorderen. Dit om burgerparticipatie meer ruimte te geven. Dankzij buurtrechten kunnen inwoners burgerinitiatieven ontwikkelen, zoals buurthuizen openhouden, dagbesteding organiseren voor senioren en groenbeheer overnemen.

Recht om uit te dagen
Het Landelijk Samenwerkingsverband Actieve bewoners (LSA) heeft alle gemeenten gevraagd óf, en zo ja, wélke buurtrechten zij hebben ingevoerd. Dit heeft zij vervolgens in kaart gebracht. Volgens LSA krijgen inwoners door buurtrechten meer zeggenschap en eigenaarschap in gemeenten. Hoewel er in tweeënhalf jaar tijd goede stappen zijn gezet, constateert LSA dat sommige gemeenten hier nog steeds niets mee doen.

Klik hier voor de online buurtrechtenkaart van LSA >>

Hoeveel gemeenten hebben welke buurtrechten ingevoerd:
– Recht om uit te dagen (right to challenge): 70 gemeenten
– Recht op openbare gebouwen en publieke ruimtes: 55 gemeenten
– Open overheid: 42 gemeenten
– Toegang tot geld: 42 gemeenten
– Recht op buurtplanning: 30 gemeenten
– Zelfgekozen ondersteuning: 8 gemeenten

Betty van Wijngaarden

Freelance redacteur voor Gemeente.nu en zelfstandig coach voor professionals (werknemers en zzp'ers). Tevens auteur en trainer. Als "communicatiediva" pur sang heeft ze de beschikking over veel woorden en schrijft ze graag over loopbaangerelateerde onderwerpen. In coaching kan ze goed luisteren, aanmoedigen en aanzetten tot actie of een koerswijziging. Het liefst met de nodige dosis humor. (www.vanwijngaardencoaching.nl)

Het laatste nieuws van Gemeente.nu in je mailbox?

Meld je aan voor de algemene nieuwsbrief of een van de themanieuwsbrieven van Gemeente.nu.