‘Ruim 50% van gemeenten betaalt te laat’

Rekeningen aan ondernemers worden in 57 procent van de gevallen te laat betaald door gemeenten, stelt de Nationale Ombudsman na onderzoek.

Ondernemers worden door de overheid in de problemen gebracht, constateert de waarnemende ombudsman Frank van Dooren. De conclusie komt uit het rapport Wie betaalt de rekening, waaraan 192 gemeenten deelgenomen.

Ondernemers worden door de overheid in de problemen gebracht, constateert Van Dooren. Om het betaalgedrag te verbeteren, is een cultuuromslag nodig. De ministeries zijn bijvoorbeeld veel beter van betalen. Zij betalen in 18 procent van de gevallen te laat.

Sinds maart 2013 moet de overheid facturen binnen dertig dagen voldoen. Die termijn wordt lang niet altijd gehaald.