Gemeenten en UWV helpen werzoekende onvoldoende

Werkzoekenden worden vaak niet goed geholpen door gemeenten en het UWV, blijkt uit een onderzoek van de inpectie SZW.

Gemeenten werd 25 jaar geleden opgedragen om mensen met een uitkering te helpen en te stimuleren bij het zoeken naar werk, maar dat gebeurt nog steeds nauwelijks, meldt Trouw, die het onderzoeksrapport al heeft ingezien.

Ook de samenwerking tussen UWV en gemeenten verloopt moeizaam. Samenwerking tussen regio’s had al 25 jaar moeten gebeuren, maar gebeurt in de praktijk pas sinds drie jaar, volgens de inspectie. “Er is een bijna permanente cyclus van afstemming en overleg. Er zijn veelvuldige discussies over structuren en er worden steeds nieuwe werkgroepen ingesteld”

De inspectie zegt dat ook aanbevelingen voor betere dienstverlening aan werkgevers vaak op de plank blijven liggen. Ook wordt nog geen 20 procent van werkgevers bereikt en is de kennis van werknemers bij UWV en gemeenten over het oplossen van arbeidsvraagstukken ondermaats.

Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) zegt in Trouw dat de koppeling van werkzoekende en werkgever in de regio’s verbeterd moeten worden. Volgens de minister hebben de betrokken partijen gezegd “een kwaliteitsslag” te willen maken.

Betty van Wijngaarden

Freelance redacteur voor Gemeente.nu en zelfstandig coach voor professionals (werknemers en zzp'ers). Tevens auteur en trainer. Als "communicatiediva" pur sang heeft ze de beschikking over veel woorden en schrijft ze graag over loopbaangerelateerde onderwerpen. In coaching kan ze goed luisteren, aanmoedigen en aanzetten tot actie of een koerswijziging. Het liefst met de nodige dosis humor. (www.vanwijngaardencoaching.nl)

Reageren is niet mogelijk.

Het laatste nieuws van Gemeente.nu in je mailbox?

Meld je aan voor de algemene nieuwsbrief of een van de themanieuwsbrieven van Gemeente.nu.