Amsterdam wil vergunningplicht voor dieren tijdens evenementen

Op de foto met een roofvogel, die parkiet op een braderie, een levende kerststal, of een kameel bij een intocht: wie in Amsterdam een dier bij een evenement wil inzetten, moet daar binnenkort waarschijnlijk een vergunning voor aanvragen.

Op verschillende plekken in de gemeente worden dieren tijdens evenementen ingezet. De gemeente wil nu met strengere regels en de vergunningplicht meer inzicht krijgen in en controle over het welzijn van dieren. In sommige gevallen gaat dit namelijk gepaard met meer bekijks en stress dan de dieren gewend zijn.

Algemene Plaatselijke Verordening

Organisatoren moeten op dit moment al melding maken bij de gemeente zodra ze dieren inzetten bij evenementen. Het liefst zou de hoofdstad naar eigen zeggen het gebruik van dieren tijdens evenementen  helemáál verbieden, maar dat kan alleen als er landelijk een verbod komt. Wethouder Laurens Ivens (Bouwen, Wonen en Dierenwelzijn) heeft zijn wens bij minister Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) kenbaar gemaakt. Als de gemeenteraad de plannen goedkeurt, wordt de vergunningplicht opgenomen in de Algemene Plaatselijke Verordening, wellicht nog voor de zomer.

Niobe Moen