Één Friese organisatie voor vergunningen

Een aantal Friese gemeenten, het waterschap en de provincie. Daarom slaan zij de handen ineen. Ze gaan samenwerken in één organisatie die gaat zorgen voor vergunningverlening, toezicht en handhaving.

Het toezicht op bouw- en milieuvoorschriften en de handhaving daarvan in de provincie Friesland moet anders en kan beter, schrijft de provincie in een persbericht. Die stelling onderschrijven de Friese gemeenten, Wetterskip Fryslân en de provincie. Daarom  gaan ze samenwerken in één organisatie. Dat moet zorgen voor meer kwaliteit en minder lasten. De uitvoeringsorganisatie moet uiterlijk 1 januari 2013 operationeel zijn.

Het verlenen van vergunningen en het houden van toezicht is een taak van meerdere overheden. Zowel gemeenten en waterschappen als provincies zijn ermee belast. In 2008 rapporteerde de Commissie Mans dat het milieu- en bouwtoezicht in Nederland onder de maat was. Met de vorming van regionale uitvoeringsdiensten die voor toezicht en handhaving zorgen, moet die kwaliteit omhoog.

De bundeling van krachten levert het bedrijfsleven uiteindelijk minder rompslomp op. Ook ervaren bedrijven straks minder last(en). Een voordeel voor de vergunningverleners en toezichthouders is een betere afstemming waardoor ze gelijksoortige inrichtingen uniformer kunnen behandelen. Zij kunnen zo ook efficiënter en effectiever werken.