Gouda geeft lastige jongeren karateles

De gemeente Gouda gaat overlastgevende jongeren vechtsportles geven. De aanpak, die in september start, moet leiden tot minder overlast in de wijken en een groter gevoel van veiligheid.

De gemeente hoopt dat de jongeren zo beter in staat worden hun agressie te beteugelen. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

Agressie
Volgens Jurgen Huizinga van het Nederlands Instituut voor Vechtsport & Maatschappij is de vrees dat de agressieve jongeren de geleerde vechtsporttechnieken zullen misbruiken, ongegrond. Volgens Huizinga krijgen de jongeren een gedragstraining en leren ze hun agressie beter in de hand te houden. Eerdere ervaringen met de aanpak zouden dat hebben uitgewezen.

In eerste instantie komen jongeren, die voor overlast zorgen of dreigen te ontsporen maar nog niet crimineel zijn, in aanmerking voor de karatelessen. Later worden misschien ook zwaardere groepen meegenomen.

Gratis?
Of de jongeren zelf ook een financiële bijdrage moeten leveren aan hun sportlessen, is nog onbekend. Ook is nog onduidelijk of de jongeren zich zelf kunnen aanmelden of dat zij moeten worden voorgedragen door bijvoorbeeld school, welzijnsinstelling of wijkagent.

Gouda kampt met ernstige problemen met vooral een deel van de Marokkaanse bevolkingsgroep. In de wijk Oosterwei zorgen criminele jongeren voor veel overlast. Buschauffeurs weigerden in 2008 een tijd lang door de wijk te rijden omdat zij teveel werden lastiggevallen.

7 reacties

1. Is dat nou wel verstandig. De jongens ontlenen hun “respect ” aan hun intimiderend gedrag. Als je deze heren ook nog wat technieken leert om hun intimidatie kracht bij te zetten dan lijkt me dat op zijn minst een beetje onhandig.
    De enkeling die erg ver komt in zijn bekwaamheid zal zijn agressie inderdaad goed kunnen reguleren. Maar de grote massa die vrij snel afhaakt maakt misbruik van hun aangeleerde technieken.

2. Heel veel van die jongeren doen al aan kickbox, dat geniet namelijk aanzien en is ook veel agressiever. dat is anders met karate. ik denk sowieso niet dat ze heel graag buigen..

Op het moment dat het onbetaald is en de jongeren hoeven zich op geen enkele manier te comitten; dan wordt het niet veel meer dan een nobel streven; of een zwart gat voor subsidiegelden.

Overigens liggen de echte problemen eldes (vaak in de opvoeding). Een karateles is niet veel meer dan symptoombestrijding.