Nieuwsbrief Ontvang gratis de Gemeente.nu nieuwsbrief schrijf je in

Nieuws 3665 bekeken 1 reactielaatste update:12 sep 2016

Datalek Almelo: hackers stelen persoonsgegevens

Hackers hebben voor 20 gigabyte aan data gestolen van de servers van de gemeente Almelo.

De gemeente vermoedt dat de data door middel van malware is buitgemaakt en is er vrijwel zeker van dat het om persoonsgegevens gaat. Het incident is gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

De gemeente sluit niet dat het gaat om persoonsgegevens omdat de hack vermoedelijk gelinkt kan worden aan Werkplein Twente, dat mensen helpt bij het zoeken van een baan. Van het Werkplein maken ook de gemeenten Tubbergen, Dinkelland en Wierden gebruik. Zij zijn ook op de hoogte gebracht, zo meldt Tubantia.

De gegevens zijn geüpload naar een onbekende site, blijkt uit een raadsbrief. Onderzoek wijst uit dat de uploads zijn veroorzaakt door kwaadaardige software. Onduidelijk is hoe lang het systeem lek was. De hack werd namelijk toevallig ontdekt; het dataverkeer wordt in de gemeente Almelo niet structureel gemonitord. In samenwerking met de Informatiebeveiligingsdienst van de VNG moet worden achterhaald wat er precies is gebeurd.

Congres

Weet u wat te doen bij een datalek? Kom op 13 oktober naar het Privacy en Dataprotectie Congres >>

redactie

Eén reactie

Of registreer je om te kunnen reageren.